Socialistische Partij
Succesvol onderwijs zonder marktwerking
08-03-2007 * De Christelijke Hogeschool Ede stond afgelopen jaar voor de derde keer bovenaan in de Keuzegids Hoger Onderwijs. De CHE zegt dit te doen zonder mee te gaan in het marktdenken in het hoger beroepsonderwijs. Het was reden voor SP Kamerlid Jasper van Dijk om op bezoek te gaan bij het CHE om hen te vragen naar het geheim van hun succes.
Marktdenken schaadt het onderwijs. Dat zegt Kees Boele, voorzitter van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Hij vindt dat termen als productie, toegevoegde waarde en inkoopwaarde niet goed thuishoren in het onderwijs. Het grote geheim van goed onderwijs is volgens Boele terug te voeren op drie pijlers: een goede relatie tussen student en docent, een goed inhoudelijk aanbod en tot slot maatschappelijke verantwoordelijkheid, je geeft een student meer mee dan beroepskennis.
v.l.n.r. Cees Boele, Arjan van Vught en Jasper van Dijk
Deze geëngageerde visie is de rode draad door het gesprek met Onderwijs-woordvoerder Jasper van Dijk van de SP. Boele ziet studenten niet als consumenten, maar als individuen. "Het is bij ons nog normaal dat docenten de namen van studenten kennen." De CHE onderscheidt zich van andere HBO's door de kleine groepen van circa 15 studenten. Dit kan de hogeschool financieren doordat beduidend minder geld wordt uitgegeven aan marketing, bureaucratie en overhead. De reclame gaat veel meer van mond tot mond.
Ook wanneer het gaat over het Nieuwe Leren en het competentiegericht leren kunnen Boele en Van Dijk elkaar goed vinden. De nadruk op zelfstandig leren is volgens hen op sommige plaatsen te ver doorgeslagen. Boele: "We hoeven niet terug naar de tijd waar de docent de hele dag met een krijtje voor het bord stond. Maar het is ook niet de bedoeling dat je studenten zelf alles maar laat uitzoeken en ze af en toe per mail vraagt of alles goed gaat." Van Dijk: "Er moet een beter evenwicht komen tussen vakoverdracht en zelfstandig leren. Goed contact tussen student en docent is niet te onderschatten. Hier moet dus ook meer in geïnvesteerd worden."