Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat dwingt staatssecretaris tot nadenken over waterschapswet

woensdag 7 maart 2007

De Eerste Kamer heeft het de nieuwe staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Tineke Huizinga, afgelopen dinsdag 6 maart niet gemakkelijk gemaakt bij haar eerste optreden in de senaat. De kersverse staatssecretaris van de ChristenUnie verdedigde daar het wetsvoorstel van haar voorganger, Melanie Schultz van Haegen, over de modernisering van de waterschappen. Een aantal partijen, onder wie de coalitiepartijen CDA en PvdA, maakten vooral bezwaar tegen de aanstellingswijze van de bestuursleden van de waterschappen. Een deel van hen wordt volgens het wetsvoorstel rechtstreeks gekozen en een deel benoemd. Ook de SP, GroenLinks, D66 en de twee eenmansfracties LPF en OSF hadden veel moeite met dit onderdeel. De VVD en de fracties van de SGP en de ChristenUnie steunden de staatssecretaris wel.

Hybride
Volgens het wetsvoorstel telt elk waterschapsbestuur naast de gekozen bestuursleden minimaal zeven en maximaal negen zogenoemde geborgde zetels. Die zijn voor bestuurders uit de van oudsher sterk in het waterschapsbestuur vertegenwoordigde belangengroepen, de agrariërs en bedrijven. Zij zullen net als nu het geval is ook met dit wetsvoorstel niet rechtstreeks gekozen worden, maar benoemd door hun organisaties en de provincies. Nieuw hierbij is overigens de geborgde zetel voor vertegenwoordigers van natuurterreinbeheerders. De overige leden worden wel rechtstreeks gekozen door de kiezer. Een meerderheid van de senaat vroeg zich af waarom nu niet ineens alle bestuurders kunnen worden gekozen. Dit blijft een hybride situatie en daarmee is de klus niet af wanneer wij instemmen met dit voorstel, vond PvdA-senator Eigeman.

Toezegging
De staatssecretaris, die voor veel fracties gecomplimenteerd werd met de snelle en heldere beantwoording van de vragen die de Kamer had, zegde toe dat zij met betrokken organisaties wilde afspreken dat voor die benoemde bestuurders een procedure wordt gevolgd met een open kandidaatstelling. Voor CDA-senator Wagemakers ging de staatssecretaris daarmee nog niet ver genoeg. Bij de waterschappen gaat in totaal meer geld om dan bij negen provincies. We kunnen hier dan toch wel spreken van een algemeen bestuur zoals beschreven in de Grondwet. En die schrijft voor dat in alle gevallen waarin sprake is van een algemeen bestuur de leden moeten worden gekozen. Uw compromis werkt dus niet, aldus Wagemakers. Behalve de VVD en de fracties van de SGP en ChristenUnie, sloten alle fracties zich aan bij deze stellingname van het CDA.

Schorsing
Mevrouw Huizinga vroeg hierop in de beantwoording in tweede termijn een schorsing aan van het debat om na te denken over mogelijke alternatieven. Voortzetting van het debat zal niet lang op zich laten wachten. De nieuwe Wet op de waterschappen moet ruim op tijd in werking treden voor de verkiezingen van de nieuwe waterschapsbesturen in 2008, aldus de staatssecretaris.

---

link (opent in een nieuw venster) stenogram 6 maart 2007 Dit is een downloadbaar word-bestand van 207 Kilobyte word

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/08/P041-eerste-kamer-der-staten-generaal.html" title="Eerste Kamer der Staten Generaal"]