Voedingcentrum
Diepvriesgroenten ongeveer even gezond als verse groenten
8 maart 2007
TNS/Nipo heeft onderzoek gedaan naar hoe Nederlanders denken over
diepvriesproducten. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de
Nederlanders denkt dat diepvriesgroenten minder gezond zijn dan verse
groenten. Deze gedachte klopt niet. Diepvriesgroenten bevatten vrijwel
evenveel vitamines als verse groenten. Diepvriesgroenten zijn dus heel
goed te eten in plaats van vers. Groenten bevatten allerlei gezonde
stoffen, zoals vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Het
Voedingscentrum adviseert daarom twee ons groente per dag te eten.
Diepvriesgroenten zijn niet minder gezond dan verse groenten. De
vitamines blijven in de diepvriesgroenten zitten, omdat tussen het
moment van oogsten en het verpakken en invriezen maar weinig tijd zit.
Diepvriesgroenten worden na de oogst heel snel verhit en daarna heel
snel afgekoeld. Onder meer de smaak, de kleur en de gezonde stoffen
van de groente blijven op deze manier goed bewaard. Overigens is
groente uit blik of pot ook prima om te eten. Deze groenten bevatten
wel iets minder vitamines dan verse en diepvriesgroenten, maar dat
verschil is niet groot.
Gemakkelijk in gebruik
Groente en fruit leveren weinig calorieën en veel voedingsstoffen.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag twee ons groente en twee keer
fruit te eten. Veel mensen halen die hoeveelheid niet. Dat komt
bijvoorbeeld door gebrek aan tijd en vaardigheden om groente klaar te
maken. Groente uit diepvries, glas en pot zijn in dat geval
makkelijker. Groente uit blik en glas hoeft vaak alleen nog maar te
worden opgewarmd. En diepvriesgroente is in korte tijd gaar. Ook zijn
al deze groenten lange tijd houdbaar en dus ideaal om op voorraad te
hebben.