NEN


"UMTS en DECT niet ongezond"

donderdag 8 maart 2007, 13:43

Er zijn geen aanwijzingen dat radiogolven van UMTS-zendmasten of DECT-telefoons gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dit stelt de Gezondheidsraad in het vierde jaarbericht Elektromagnetische Velden, dat medio februari is verschenen. Hierin staat een overzicht van de stand van wetenschappelijke kennis over effecten van blootstelling aan EM-velden. De Gezondheidsraad geeft wel aan dat over de invloed van langdurige blootstelling aan UMTS-signalen nog niets bekend is.

In het jaarbericht gaat de Gezondheidsraad uitgebreid in op het Zwitserse COFAM-onderzoek naar de effecten van UMTS-signalen op het welbevinden. Dat onderzoek werd opgezet en uitgevoerd nadat een eerder verkennend onderzoek van TNO in 2004 leek uit te wijzen dat er wél verband was tussen UMTS-signalen en gezondheidsklachten. In het enige maanden geleden gepubliceerde Zwitserse onderzoek werd geen effect op het welbevinden van mensen gevonden. De Gezondheidsraad hecht aan die laatste bevinding de meeste waarde, vanwege de verbeterde opzet van het onderzoek. Ook ander onderzoek laat geen effecten zien.

De Gezondheidsraad schrijft wel dat over de invloed van langdurige blootstelling aan UMTS-signalen nog niets te zeggen valt. Wel geeft de Gezondheidsraad aan dat uit dergelijk onderzoek naar de langetermijneffecten van andere bronnen van EM-velden, zoals radio- en televisiezenders, tot nu toe nog geen nadelige invloed op de gezondheid is gebleken. Er zijn daarom geen redenen om aan te nemen dat dit voor UMTS anders is.

In het jaarbericht bespreekt de Gezondheidsraad ook de kennis over DECT. Ook hier is de conclusie dat er, bij de huidige stand van de wetenschap, geen aanwijzingen zijn dat signalen van dit soort draadloze thuistelefoons gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Bron: Gezondheidsraad
Lees hier het Jaarbericht Elektromagnetische Velden 2006.

Normen over dit onderwerp

* NEN-EN 50364:2001 Beperking van de blootstelling van het menselijk lichaam aan elektromagnetische velden afkomstig van toestellen die werken in het frequentiegebied 0 Hz tot 10 GHz, gebruikt in Elektronische Artikel Bewaking (EAB), Radio Frequency Identification (RFID) en soortgelijke toepassingen
* NEN-EN 50360:2001 Productnorm om de overeenstemming aan te tonen van mobiele telefoons met de maximumnormen voor de blootstelling van het menselijk lichaam aan elektromagnetische velden (300 MHz-3 GHz)

* NPR-ES 59005:2000 Overwegingen voor evaluatie van blootstelling van mensen aan elektromagnetische velden afkomstig van mobiele telecommunicatie-apparatuur in het frequentiegebied 30 MHz - 6 GHZ