Nr. 45
8 maart 2007
Suze Groenewegprijs 2007 voor Cross Over
De Rotterdamse emancipatieprijs, de Suze Groenewegprijs, is op donderdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, uitgereikt aan Cross Over. Dit project koppelt vrouwelijke cursisten van ROC Zadkine aan 4e jaars hbo-studenten van INHOLLAND en rolmodellen van Dona Daria. Cross Over heeft als doel geïsoleerde vrouwen uit achterstandswijken door intensieve persoonlijke aanpak begeleiden naar participatie op de arbeidsmarkt en deelname in de samenleving. Doordat deze vrouwen en moeders zich meer bewust worden van hun keuzemogelijkheden zullen zij deze kansen aan hun kinderen doorgeven.
Stichting Het Jonge Noorden heeft zes studenten van Hogeschool INHOLLAND aangetrokken om het project Cross Over vorm te geven. De studenten ontwikkelen voor Cross Over plannen om vrouwen in achterstandswijken uit hun isolement te halen. Cross Over is een samenwerkingsverband tussen Dona Daria, centrum voor vrouwenemancipatie, Stichting Het Jonge Noorden en ROC Zadkine.
Zadkine Educatie geeft Nederlandse les aan allochtone vrouwen, veelal moeders, die de Nederlandse taal niet machtig zijn. De studenten van Cross Over zijn aanwezig tijdens de lessen van deze vrouwen. Dona Daria levert rolmodellen. De rolmodellen dienen als voorbeeld van wat vrouwen kunnen bereiken in de maatschappij. Cross Over loopt van september 2006 tot juli 2008.
Suze Groenewegprijs
Cross Over ontvangt de Suze Groenewegprijs uit handen van wethouder Orhan Kaya (participatie en cultuur) in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit jaar reikt de gemeente Rotterdam voor het eerst een prijs uit voor roldoorbrekend opvoeden. Opvoeding speelt een grote rol in emancipatie. De manier waarop ouders jongens en meisjes grootbrengen, kan ongelijkheid in kansen tot gevolg hebben of juist gelijke kansen bevorderen. Daarom wil Rotterdam genderbewust of roldoorbrekend opvoeden stimuleren. De winnende inzending ontvangt van de gemeente Rotterdam een cheque van E 5.000,- om het plan of project verder gestalte te geven.
De prijs is vernoemd naar Suze (Suzanna) Groeneweg. Dit eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid leefde van 1875 tot 1940. Ze stond bekend als feministe en was vurig pleitbezorgster van het volksonderwijs. Ook op het gebied van de kinderrechten heeft zij veel werk verricht.
Nominaties
Er waren vier inzendingen voor de Suze Groenewegprijs 2007. De andere drie genomineerden waren:
. 'Opvoeding als stimulans voor het leven in twee culturen' van Elsie Sloot, Bureau voor Opvoedingsadvies en Interculturele Opvoedingscommunicatie (BOIO);
. Theatervoorstelling Nadia, waarin zowel ouders, zonen en dochters met elkaar communiceren over de dilemma's van het opgroeien en opvoeden in twee culturen van Scala, expertisecentrum voor emancipatie i.s.m. het Rotterdams Wijktheater;
. Stages voor 9 vmbo-leerlingen (meisjes) van Tennisvereniging Alexanderstad (Ommoord).
Jury
De jury voor de Suze Groenewegprijs bestaat uit Senay Özdemir (o.a. Medusa Media Producties, SEN Magazine, Yes en Flair), Ossama Abu Amar (o.a. Stichting Habibi Ana en Stichting Rotterdam Verkeert) en Harriët Duurvoort (o.a. publicist en uitgever en hoofdredacteur van Bureau InterCreation, uitgever Generation Now!).
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam