Dienstenbond CNV

Sociaal plan UVIT
08-03-2007

Op 27 februari 2007 heeft CNV Dienstenbond wederom met uw werkgever gesproken over het sociaal plan UVIT. Deze sessie heeft voornamelijk in het teken gestaan van de financiële paragraaf bij (dreigende) boventalligheid.

Financiële paragraaf bij (dreigende) boventalligheid Het overleg van 27 februari 2007 was voornamelijk een brainstormsessie over de financiële regelingen bij vrijwillig dan wel onvrijwillig vertrek. Hetgeen uw werkgever de vorige keer op tafel had gelegd was voor ons onacceptabel. Uw werkgever heeft in dit overleg wel enige stappen gemaakt. De stand van zaken op dit moment:
* Boventalligheid dreigt, de vrijwillige vertrekregeling wordt opengesteld: vergoeding gelijk aan de kantonrechterformule (uitleg zie bijlage) met correctiefactor (c) 0,75 met een maximum van 12 maandsalarissen.

* Statusbepaling, de boventallige medewerkers zijn aangewezen, de boventallige medewerker kiest voor vertrek binnen 1 maand na statusbepaling: vergoeding gelijk aan de kantonrechterformule correctiefactor (c) is 1 met een minimum van twee maandsalarissen.
* De boventallige medewerker vertrekt tijdens het herplaatsingsproces (bijvoorbeeld naar ander werk extern): vergoeding gelijk aan de kantonrechterformule, over de correctiefactor (c) wordt nog onderhandeld, werkgever denkt daarbij tevens aan een aftrek van geheel of gedeeltelijke aftrek van het salaris vanaf de start van het herplaatsingsproces.
* Onvrijwillig vertrek na afloop van het herplaatsingsproces, waarbij geen plaatsing intern dan wel extern is gerealiseerd. Een vergoeding gelijk aan de kantonrechtervergoeding waarbij nog onderhandeld wordt over de correctiefactor en waarbij werkgever heeft aangegeven te denken aan een aftrek van 50% van het salaris over de maanden die zijn doorgebracht in het herplaatsingsproces.

Uw werkgever en CNV Dienstenbond zijn er zeker nog niet uit. CNV Dienstenbond heeft zich in het bijzonder hard gemaakt voor juist die mensen in de laatste categorie die na het herplaatsingsproces geen werk hebben kunnen vinden. Wij vinden het niet acceptabel dat juist deze mensen, die het niet gelukt is nieuw werk te vinden, ook nog met een fikse korting van 50% over de maanden in het herplaatsingsproces worden geconfronteerd. Het uitgangspunt van het sociaal plan is immers van werk naar werk.

Herplaatsingsperiode
Wij hebben UVIT aangegeven dat een herplaatsingsperiode van zes maanden onacceptabel is, uw werkgever overweegt nu een langere periode, te weten negen maanden met een mogelijkheid tot verlenging van drie maanden. Daarnaast hebben wij gesproken over een vrijstelling van werkzaamheden tijdens de herplaatsingsperiode, zodat medewerkers zich volledig kunnen richten op het vinden van nieuw werk. Uw werkgever heeft aangegeven dat hij niets voelt voor een volledige vrijstelling van werkzaamheden, een vrijstelling van één dag per week (en zoveel meer als noodzakelijk is conform het plan van aanpak), overweegt hij nu echter wel.

Aan alle andere onderwerpen zijn wij in deze sessie niet toegekomen. Wij hebben de komende tijd meerdere afspraken met uw werkgever gepland en zullen dan ook over de andere onderwerpen onderhandelen.

Op 7 maart 2007 hebben we weer een afspraak met uw werkgever. U kunt tot die tijd uw reacties kenbaar maken via e-mail: c.scheuneman@cnvdibo.nl.

Vragen
De afgelopen tijd zijn vele vragen aan CNV Dienstenbond gesteld. Ieder overleg stellen wij deze vragen aan de orde. Niet altijd heeft uw werkgever direct antwoord. Wij zullen de komende tijd via de bijlage bij deze brief proberen om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Voor vragen, opmerkingen of reacties naar aanleiding van deze info, kunt u terecht bij uw bestuurder Carmen Scheuneman via e-mail: c.scheuneman@cnvdibo.nl of via telefoon 040- 211 66 74.

Bijlage:

In deze bijlage zullen wij ingaan op een aantal vragen die de laatste weken aan CNV Dienstenbond zijn gesteld

Wat is de kantonrechterformule?

De kantonrechtersformule is een rekenformule die in voorkomende situaties wordt gebruikt als een vergoeding bij beëindiging van het dienstverband: A x B x C

In deze formule wordt het aantal gewogen dienstjaren van de medewerker (A) vermenigvuldigd met het laatstverdiende brutomaandsalaris (B) en met een correctiefactor (C). Let wel van deze vergoeding is niet in alle gevallen sprake. Normaliter geldt dat de dienstjaren van de medewerker als volgt worden gewogen: dienstjaren tot de leeftijd van 40 jaar tellen voor 1; dienstjaren vanaf de leeftijd van 40 jaar tot de leeftijd van 50 jaar tellen voor 1,5 en dienstjaren vanaf de leeftijd van 50 tellen voor 2.

Harmonisatie

CNV Dienstenbond krijgt veel vragen over de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van UVIT. Het gaat dan om vragen over welke CAO gaat gelden, krijg ik andere arbeidsvoorwaarden etc? Uw werkgever wil eerst de nieuwe structuur van UVIT inzichtelijk maken. Medio 2007 zal hierover meer duidelijk worden. Op dit moment is de harmonisatie dus nog niet aan de orde. Zodra de harmonisatie aan de orde is, zal UVIT met ons hierover gaan spreken. Wij houden u op de hoogte.

Pensioenen

CNV Dienstenbond krijgt vragen over pensioenen. Krijg ik een andere pensioenvoorziening als gevolg van de fusie? Feitelijk komt ook dit onderwerp aan de orde tijdens de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van UVIT. Uw werkgever heeft op vraag van CNV Dienstenbond aangegeven dat er vooralsnog geen wijzigingen zijn voorzien.

Sommige leden hebben aangegeven nog geen pensioenbrief te hebben ontvangen. Over 2006 zal deze pensioenbrief nog komen. Heeft u geen pensioenbrief ontvangen over 2005, dan kunt u deze opvragen bij SBZ.

IZA wachtgeld

CNV Dienstenbond heeft een aantal vragen gekregen over de fictieve wachtgeldregeling van de IZA-medewerkers. Wij hebben uw werkgever gevraagd om hierover duidelijkheid te geven middels informatie aan de medewerkers. Wij zijn nog in afwachting van de informatie.

Advies bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst

In een incidenteel geval zijn wij geconfronteerd met een lid dat bij het tekenen van een beëindigingovereenkomst niet is gewezen op de mogelijkheid om advies in te winnen bij de vakbond of andere instantie. Als er wordt getekend, kunnen wij weinig meer voor u doen. Normaal beleid binnen UVIT is dat men gewezen wordt op de mogelijkheid om advies in te winnen. CNV Dienstenbond vindt het een bijzonder kwalijke zaak dat dit in deze kwestie niet is gebeurd en heeft dit ook aan UVIT laten weten. Wij staan juist klaar om leden in individuele zaken bij te staan en te voorzien van advies. Onze juristen op de verschillende kantoren staan voor u klaar!

Voor vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u terecht bij uw bestuurder Carmen Scheuneman via e-mail: c.scheuneman@cnvdibo.nl of via telefoon 040 211 66 74.