Dienstenbond CNV

Outsourcingen ING nader toegelicht
08-03-2007

Onlangs heeft de kortgedingrechter in Den Bosch de vorderingen afgewezen van het Personeelscollectief DockING jegens Astron, de beoogde nieuwe werkgever van de werknemers van Print & Mail. Met die uitspraak is de kous niet af. Het Personeelscollectief heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Hoewel wij als bonden officieel geen partij zijn in deze rechtszaken, staat onze rol natuurlijk wel degelijk ter discussie. Wij vinden het belangrijk aan u, als vakbondslid, verantwoording af te leggen voor de beslissingen die wij in het verleden hebben genomen. En wij willen met u naar de toekomst kijken: hoe nu verder?

Onze inzet is altijd geweest om de gevolgen van de uitbesteding voor de betrokken werknemers tot een minimum te beperken. De Wet Overgang Ondernemingen laat werkgevers namelijk de ruimte om arbeidsvoorwaarden zeker op de lange termijn aan te passen. Om die ruimte zo klein mogelijk te maken hebben we naast het Sociaal Plan en het Sociaal Kader Sourcing ING verschillende arbeidsvoorwaardenprotocollen uitonderhandeld met ING én met de kopers.

Wij realiseerden ons dat, zelfs met die protocollen, er geen 100% garantie lag dat de arbeidsvoorwaarden in de nieuwe situatie niet zouden verschillen van die bij ING. Maar wij hadden en hebben wel de overtuiging dat de zekerheden die erin zijn vastgelegd recht doen aan uw belangen. Op die manier hebben wij de gemaakte afspraken toentertijd aan u voorgelegd. U heeft ons toen in meerderheid uw akkoord gegeven.

Eenieder heeft het recht om het niet met ons eens te zijn. Zoals ook eenieder het recht heeft om naar de rechter te stappen als hij of zij zich onjuist behandeld voelt. Wij begrijpen de verlangens van het Personeelscollectief heel goed en we realiseren ons dat we de emoties die de wisseling van werkgever met zich meebrengen niet kunnen wegnemen. Toch zouden we graag een manier vinden om de verhoudingen zodanig te verbeteren dat we weer samen kunnen werken aan waar het eigenlijk om gaat: de behartiging van de gezamenlijke belangen van de werknemers bij DockING en WPS. Onze hand is uitgestoken.

Onze inspanningen eindigen niet nu de outsourcing een feit is. Ook binnen Astron zullen we uw belangen behartigen. Denk aan afspraken over werkzekerheid of locatiebeleid. Ook willen wij graag onze leden ondersteunen bij een goede inhoudelijke medezeggenschap binnen Astron.

Heeft u ideeën over welke rol wij binnen Astron kunnen spelen, heeft u vragen over deze brief of wilt u iets anders aan ons kwijt, schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij horen graag van u.

Bij vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met bestuurder Ahmed Kansouh op telefoonnummer 023-56 51 052 of per e-mail a.kansouh@cnvdibo.nl