AutoRai

Cadillac BLS in Finland onderscheiden als âBeste Auto voor de Winterâ

(3/8/2007)
De Cadillac BLS is door het Finse publiekstijdschrift Tekniikan Maailma Magazine onderscheiden met de titel âWinter Car 2007â, ofwel beste auto voor de winter.

Martti Merilinna, hoofdredacteur van het Finse blad en jurylid van de âAuto van het Jaarâ-verkiezing, overhandigde de Award aan Cadillacâs General Manager Jim Taylor en Gerard Jansen, COO van Cadillac, Corvette & HUMMER Europe tijdens de Autoshow van Geneve.

De Cadillac BLS, de voorwielaangedreven sedan uit de luxe middenklasse, werd tot winnaar uitgeroepen na een veeleisende beproeving van twintig nieuwe automodellen die het afgelopen jaar werden geïntroduceerd. De TM WinterTest staat hoog aangeschreven bij zowel de auto-industrie als de automobilisten, niet in de laatste plaats omdat Finland wordt beschouwd als het land met de zwaarste winterse rijomstandigheden in Europa. Temperaturen van minus dertig graden zijn eerder regel dan uitzondering in het arctische deel van Finland.

De Cadillac BLS werd vorig jaar in Europa gepresenteerd als eerste model van het merk met een turbodieselmotor. Net als de 129 kW (175 pk), 154 kW (210 pk) en 188 kW (255 pk) benzineversies biedt de 110 kW (150 pk) turbodiesel dynamische rijeigenschappen.

De additionele eisen die de strenge Finse winters stellen aan een personenauto, werden door Tekniikan Maailma voor de verkiezing van de Beste Auto voor de Winter als volgt samengevat: âIn dit dunbevolkte land van extreem koude en donkere winters is het zaak om een auto te hebben die ons veilig, comfortabel en behaagliijk naar onze plaats van bestemming brengt.â Eisen waaraan de Cadillac BLS in de test meer dan voldeed.

De Tekniikan Maailma-tests voerde de deelnemende autoâs van de Finse hoofdstad Helsinki naar de internationaal gerenommeerde testfaciliteit van Ivalo in het noorden van het land. Tevens werden de kandidaten beoordeeld op besneeuwde trajecten van het hoofdwegennet. De Cadillac excelleerde op de gebieden van handling bij geringe grip op het wegdek, remstabiliteit, grip bij helling-op wegrijden en verlichtingscapaciteit, een belangrijke factor op besneeuwde wegen in het donker. Bovendien werd het verwarmingssysteem geprezen, dat in staat blijkt het interieur binnen tien minuten behaaglijk naar vijftien graden Celsius te tillen vanuit een starttemperatuur van onder het vriespunt.

âWe hebben hier de beste Cadillac ooit die men zich kan wensen voor dagelijks gebruik in de winter,â zo oordeelde onder meer het TM-testteam. Deze bevindingen onderstrepen nogmaals dat aan de doelstelling van het BLS ontwerpteam, een Cadillac te ontwikkelen die de lastigste Europese rijomstandigheden aankan, geheel is voldaan.