Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Žs Gravenhage

Datum 8 maart 2007
Ons kenmerk D2007007760

Antwoord op vragen over een ongeluk met een PzH-2000.

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen van de leden Haverkamp en R. Kortenhorst over een ongeluk met een PzH-2000. Deze vragen werden ingezonden op 7 februari 2007 onder kenmerk 2060707350.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

Pagina 1/3

Ministerie van Defensie

Antwoorden op de vragen van de leden Haverkamp en R. Kortenhorst over een ongeluk met een PzH-2000 (ingezonden 7 februari 2007, kenmerk 2060707350).

1. Bent u bekend met het feit dat twee Duitse soldaten zijn omgekomen bij het foutief laden van een PzH-2000?

Ja.

2. Kunt u aangeven of deze gebeurtenis aanleiding is geweest om het schieten met de PzH-2000 op te schorten? Zo ja, waarom? Zo neen, waarom niet?

3. Kunt u, indien besloten is om het schieten op te schorten, aangeven of ondertussen het schieten weer is hervat en waarom dit besluit tot hervatten is genomen? Zo neen, waarom wordt er niet geschoten? Kunt u aangegeven aan welke voorwaarden moet worden voldaan voordat er weer geschoten gaat worden?

Spoedig na het ongeval is gebleken dat het de oorzaak was gelegen in een opeenstapeling van menselijke fouten bij het uitvoeren van de laadprocedure en de daaropvolgende procedure om de vastzittende granaat te verwijderen. Alle landen waar de Pantserhouwitser 2000 in gebruik is, zijn door Duitsland over de toedracht geĂŻnformeerd. Bij een controle door het Commando landstrijdkrachten (CLAS) is gebleken dat het Nederlandse personeel vertrouwd is met de juiste procedures. Het bleek niet noodzakelijk het schieten met de Nederlandse Pantserhouwitser 2000 op te schorten.

4. Maken de Duitse en Nederlandse soldaten naast gebruik van dezelfde apparatuur ook gebruik van dezelfde trainingsmiddelen?

Ja, de apparatuur en de trainingsmiddelen die in gebruik zijn bij de Duitse Bundeswehr en het Nederlandse Commando landstrijdkrachten zijn identiek. Het CLAS verzorgt zelf de opleiding van het Nederlandse personeel. De ervaringen die door beide landen met de trainings- en opleidingsmiddelen worden opgedaan, worden regelmatig uitgewisseld tijdens contacten van het Opleidings- en Trainingscentrum Vuursteun van het CLAS met de Duitse Artillerieschule in Idar Oberstein.

Pagina 2/3

Ministerie van Defensie

5. Kunt u aangeven of er trainingsmiddelen zijn om ook het laden van de voortdrijvende lading te oefenen zodat zowel granaat als lading worden gebruikt? Zo neen, waarom is er voor gekozen dit niet te oefenen?

De bedoelde trainingsmiddelen worden inderdaad gebruikt. Het laden wordt veelvuldig beoefend met exercitiegranaten op speciaal hiervoor aangepaste houwitsers. Hierbij worden ook alle handelingen voor het laden van de voortdrijvende ladingen beoefend. Indien deze handelingen verkeerd worden uitgevoerd, volgt automatisch een waarschuwingssignaal.

6. Is het u bekend dat het Nederlandse leger in 2000 haar eigen trainingsmiddelen voor de M109 heeft voorzien van nieuwe simulatiemunitie die geschikt moest zijn voor opvolgers van de M109 en dat deze simulatiemunitie niet gebruikt wordt in de PzH- 2000NL trainingsmiddelen?

7. Bent u bereid om deze middelen ter beschikking te stellen? Zo ja, kunt u aangeven wat de kosten hiervan zijn? Zo neen, waarom niet?

In 2000 is oefenmunitie voor de M109-vuurmonden aangeschaft waarvan op dat moment de verwachting bestond dat deze ook bij een nieuw wapensysteem bruikbaar zou zijn. Later is echter gebleken dat deze munitie toch niet geschikt was voor de Pantserhouwitser 2000. Bij deze houwitser wordt in plaats daarvan bij opleidingen en trainingen gebruik gemaakt van exercitiegranaten die gelijktijdig met de aanschaf van de Pantserhouwitser 2000 zelf zijn verworven. Er is dus geschikte exercitiemunitie voor de Pantserhouwitser 2000 beschikbaar.

Pagina 3/3

---- --