Unicef



Meisjes praten over discriminatie en geweld 28 februari 2007, New York - Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In aanloop daar naartoe organiseert de VN voor de 51ste keer een bijeenkomst over de positie van vrouwen en meisjes. Meer dan
1.300 jongeren uit 59 landen doen er aan mee.

Deelneemster Quilinta Nepaul uit Zuid-Afrika. Foto: Unicef Deelneemster Quilinta Nepaul uit Zuid-Afrika. Foto: Unicef

Het belangrijkste thema is de uitbanning van alle vormen van discriminatie en geweld tegen meisjes. De afgelopen drie maanden konden vrouwen en meisjes zelf over dit onderwerp meepraten. Alle aanbevelingen zijn vastgelegd in een rapport, waarmee de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw aan de slag moet.

"Ongeschreven wetten zijn nog steeds ongelooflijk krachtig," zegt de 17-jarige Quilinta Nepaul uit Zuid-Afrika. "Veel culturele gewoonten schenden de rechten van meisjes. De meest voorkomende praktijken die in het rapport worden genoemd zijn het betalen van bruidsschatten en het kopen van bruiden, kindhuwelijken en gedwongen huwelijken, de voorkeur voor zonen boven dochters, 'machismo' en het feit dat vrouwen te hard moeten werken."

Aanbevelingen voor regeringen De vrouwen en meisjes die aan de totstandkoming van het rapport hebben meegewerkt, bevelen regeringen aan om onderwijs voor alle meisjes mogelijk te maken, om wetten die meisjes moeten beschermen uit te voeren en te respecteren en om via de media boodschappen te verspreiden die de gelijkheid tussen mannen en vrouwen benadrukken. Ook moeten meisjes die voor bijvoorbeeld hulpverleners 'onzichtbaar' zijn worden opgespoord en beschermd, moeten organisaties die binnen gemeenschappen werken worden ondersteund in hun werk voor het bevorderen van seksegelijkheid en moeten ook jeugdorganisaties en netwerken voor jongeren steun krijgen.

The State of the World's Children Plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN Asha-Rose Migiro verwees tijdens de opening van de bijeenkomst naar The State of the World's Children 2007, Unicef's jaarrapport over de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd. Het thema voor dit jaar is de positie van vrouwen. Als zij onderwijs kunnen volgen, medische zorg krijgen en hun stem kunnen laten horen, gaat het met hun kinderen beter dan als dat niet het geval is.