Nuon benadeelt bestaande klanten


07.03.2007 / 18:57 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vastelastenbond

Vastelastenbond

Nuon suggereert in verschillende spotjes één van de goedkoopste leveranciers te zijn. Dit is echter niet waar. Nuon haalt met haar tarieven niet eens de middenmoot en is voor de ruim twee miljoen klanten zelfs duur te noemen. De tarieven liegen er niet om. Door nieuwe klanten een éénmalige korting van EUR 110 te geven belanden zij hoog in prijsvergelijker www.energieprijzen.nl. Bestaande klanten krijgen deze korting niet en betalen dus teveel.

Een eenmalige korting is één van de vele trucs om hoog, en dus goedkoop, in een prijsvergelijk te komen. De meest gebruikte truc door leveranciers is echter een variabel tarief door te geven aan een prijsvergelijker. Een variabel tarief wil zeggen dat dit tarief te allen tijde door de leverancier aangepast mag worden. Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat de totaalprijs in het vergelijk de te betalen jaarprijs betreft.

Dochteronderneming van Essent, Energie Direct, spant de kroon met het op het verkeerde been zetten van de consument. Door deze aanbieder worden contracten aangeboden met een variabel tarief maar met een vaste looptijd. Energie Direct mag de tarieven op elk moment aanpassen, maar de consument is wel gebonden aan de looptijd van het contract. Voor het vroegtijdig beëindigen van het contract geldt een boete. Deze leverancier biedt ook een laagste prijsgarantie, maar deze geldt alleen indien het een variabel tarief betreft met een vaste looptijd. Geen enkele leverancier biedt zulke contracten aan. Bij de traditionele leveranciers geldt dat een vaste prijs ook gekoppeld is aan een vaste looptijd en een variabel contract is te allen tijde opzegbaar.

Een andere veelvoorkomende truc is het verlenen van een korting die alleen geldt voor mensen die via die vergelijkingssite aanmelden, zoals Nuon op dit moment doet. Het nadeel hiervan is dat deze korting alleen geldt voor het eerste jaar. Na het eerste jaar vervalt de consument automatisch in standaard tarieven. Deze tarieven worden ook wel slaperstarieven genoemd.

Naast het leveringstarief per KWh/M3 zijn de kosten van de energierekening ongeacht de keuze van leverancier gelijk. Daarom geeft Dennis van Druten van Vereniging de Vastelastenbond de tip om alleen de leveringstarieven met elkaar te vergelijken. 'Aan een eenmalige korting heeft men weinig, het is beter om structureel goedkoper uit te zijn', zegt van Druten.


---

Voor objectieve informatie over de energiemarkt kunt u contact opnemen met Dennis van Druten van Vereniging de Vastelastenbond. Hij kan u te allen tijde te woord staan op het volgende telefoonnummer: 076 - 51 51 627.