Provincie Limburg

Eerste concrete resultaten door samenwerking met GGDen, Hogeschool Zuyd en Life Sciences

De intensievere samenwerking met de GGDen en de Hogeschool Zuyd werpt na de eerste maanden al zijn vruchten af. Meldingen of problemen van burgers over geluidsoverlast of gezondheidsvragen kunnen actief en efficiënter opgepakt worden. Samen met studenten van de Hogeschool Zuyd vindt er onderzoek plaats naar de ontwikkeling van een goedkoop luchtkwaliteitmeetsysteem. Bovendien kan de fijn stof problematiek worden opgepakt.

Vooral gemeenten weten de samenwerkende partners sneller te vinden. Herman Vrehen: Meldingen of problemen van burgers die via de GGD of de gemeenten binnenkomen over geluidsoverlast of gezondheidsvragen vallen vaak niet onder provinciaal gezag. Steeds meer pakken wij, op verzoek van GGD en gemeenten, deze klachten op. Daardoor staan we nu ook veel dichter bij de burger.
Daarnaast verricht het bureau Advies en Onderzoek van de Provincie Limburg, dat actief is in het samenwerkingsverband, luchtkwaliteitmetingen (waaronder fijn stof) voor gemeenten (nieuwe gemeenten zijn onder andere Vaals en Eijsden). Zo kan er veel meer informatie verzameld worden over de Limburgse luchtkwaliteit waarmee vervolgens de actuele vragen die leven bij de Limburgse bevolking over fijn stof beter beantwoord kunnen worden. Ook kan hierdoor het provinciale luchtkwaliteitmeetnet uitgebreid worden. De samenwerkende partners hebben ook afgesproken om het luchtkwaliteitmeetpunt op het Gouvernement te verplaatsen naar een locatie langs de A2. In overleg met de gemeente Maastricht loopt hiervoor de vergunningprocedure. Voordeel van deze verplaatsing is dat de fijn stof belasting voor, tijdens en na de ondertunneling gemonitord kan worden en dat men kan inspelen op de zorgen die nu al door de burgers worden geuit. Het is de bedoeling om dit vaste meetpunt ook te gebruiken voor innovatieve onderzoeken naar fijn stof.

Toekomstplannen
Samen met het Zuydlab van de Hogeschool Zuyd werkt het bureau Advies en Onderzoek aan de ontwikkeling van een goedkoop luchtkwaliteitmeetsysteem (via diffusiebuisjes). De studenten van de Hogeschool Zuyd testen de bestaande diffusiebuisjes in de praktijk en kijken hoe dit product verbeterd kan worden. Door dit project krijgt het bureau een begeleidingstaak in het onderwijs. Het goedkope luchtkwaliteitmeetsysteem dat er uiteindelijk komt, kan men gebruiken om luchtkwaliteitknelpunten in beeld te brengen. Voor de samenwerkende partners is het straks, dankzij de gezamenlijke meetinspanningen met de gemeenten en de totstandkoming van een goedkoop indicatief luchtkwaliteitmeetnet, mogelijk om een gezamenlijke Limburgse luchtkwaliteitskaart te presenteren.

Naast gemeenten heeft ook een aantal milieuorganisaties (Vive-Eijsden, Eijsden Groen, Klaor-Loch, en de Milieufederatie ) contact opgenomen met de samenwerkende partners. Hierbij is bekeken hoe de samenwerking meer concreet kan worden vormgegeven.

Gedeputeerde Herman Vrehen: Toen we startten met de samenwerking van bureau Advies en Onderzoek, de GGDen, de Hogeschool Zuyd en de faculteit en kenniskring Life Sciences hebben we al voorspeld dat dit tot een andere rolopvatting en daarmee ook voor (deels) ander werk zou zorgen bij het bureau Advies en Onderzoek van de Provincie. De eerste maanden tonen aan dat ons doel, een sterkere Backoffice van de Handhavinginfrastructuur in Limburg, al gestalte krijgt.

7-3-2007 13:27