FNV

7-3-2007 Rechter tikt ex-minister De Geus op de vingers

De Centrale Raad van Beroep heeft vrijdag besloten dat uitkeringsinstantie UWV bij het herkeuren van arbeidsongeschikten niet mag uitgaan van een standaard werkweek van 38 uur.

Het UWV moet rekening houden met de uren die werknemers gemiddeld per week aan de slag zijn. Sommige werknemers, zoals vrachtwagenchauffeurs maken immers standaard lange werkweken, door 'overuren'. Zij werken gemiddeld wel 50 tot 60 uur per week, en betalen ook premies over die uren.

De FNV is blij met de uitspraak van de Raad. De vakcentrale vond de strenge regels rond de herkeuringen van WAO'ers altijd al onrechtvaardig. "De minister heeft in feite de polis aangepast voor mensen die al in een arbeidsongeschiktheidssituatie terecht zijn gekomen. Een polis aanpassen op het moment dat er moet worden uitgekeerd, kan natuurlijk niet door de beugel'', aldus Leo Hartveld, federatiebestuurder bij de FNV.

De uitspraak van het hoogste rechtscollege op het gebied van sociale zekerheid betekent waarschijnlijk dat mensen met een langere werkweek recht krijgen op een hogere Wao-uitkering. Al heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gezegd nu eerst de gevolgen van de uitspraak te gaan bestuderen, voordat er een reactie uit de burelen komt. Het ministerie zal er niet onderuit kunnen het beleid aan te passen.

tot hier, de rest op de website: Sinds 2004 gaat het UWV uit van een standaardwerkweek van 38 uur. Het UWV voerde daarmee het zogenoemde aanscherping van het Schattingsbesluit van toenmalig minister van Sociale Zaken De Geus uit. Die aanscherping op dit punt is volgens de Raad niet rechtsgeldig, omdat de WAo volgens de wet een verzekering is tegen inkomensverlies door ziekte. Daarom blijft de daadwerkelijke inkomensschade voorop staan.

"Deze rechterlijke uitspraak is de bijl aan de wortels van het strenge keuringsbeleid", legt Hartveld uit. Er zijn nog meer problemen met de strenge regels van het UWV. Mensen die in deeltijd werkten, voordat ze arbeidsongeschikt werden, kunnen volgens het UWV, als ze weer opgeknapt zijn, makkelijk een part-time baan vinden in een ander vak. De uitkeringsorganisatie gaat ervan uit dat alle voltijdsbanen ook deeltijd kunnen worden vervuld. Maar in veel sectoren zijn helemaal geen deeltijdbanen beschikbaar. Met name voor vrouwen, die vaak part-time werkten, pakt deze regel slecht uit.

Zo zijn er tal van problemen met het huidige, aangescherpte Schattingsbesluit en de regels voor de keuringspraktijk, die ook voor de WIA (de opvolger van de WAO) gelden. De FNV wil dat het keuringsbeleid weer menselijk wordt. "Moeten we nu over iedere idiote strenge regel apart een rechtzaak voeren?" vraagt Hartveld zich af. "Het lijkt me beter bij deze de politiek op te roepen het te strenge keuringsbeleid en het aangescherpte Schattingsbesluit op de helling te zetten."


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/07/E150-fnv.html" title="FNV"]