Programma Elektronische Provincies


GroenLinks pleit voor open provincies (7 maart 2007)

De provinciale fracties van GroenLinks zullen bij hun provincies aandringen op ondertekening van het manifest van open overheidsorganisaties. Dit manifest zal binnenkort op de agenda staan van het IPO, het inter provinciaal overleg (de overkoepelende organisatie van alle provincies). Dit op initiatief van GroenLinks in Drenthe.

Provinciale statenlid Fer Harleman (economische zaken): "Open source software is nog niet zo bekend in de politiek en werd door andere fracties (met name VVD en D66) in Drenthe geassocieerd met geitenwollensokken, terwijl het een miljarden business is! Juist liberale fracties zouden deze vorm van concurrentie in de IT-sector moeten toejuichen.".

Ook Daphne Dertien-van der Nagel, de nummer 2 van Overijssel, beaamt dat dit manifest nodig is: "Via linux kon ik geen informatie van de site van de provincie halen, dit lukte alleen met Internet Explorer. Een overheid moet mensen niet tot de keuze voor een bepaald commercieel systeem dwingen.".

Cheryl Braam, statenlid in Noord-Holland, "We hebben in 2003 de motie Vendrik omarmd. De volgende stap is dat het manifest wordt opgepakt door het IPO. Wij staan er onverkort achter!".

In de provincie Zuid-Holland is juist een vernieuwingsprogramma van start gegaan, waarbij niet is gekozen voor open standaarden en open systemen. Lijst trekker Oscar Dijkhoff spreekt van 'een gemiste kans', en had liever gezien dat bij deze ingrijpende klus gekozen zou worden voor open ICT producten.

GroenLinks pleit al jaren voor gebruik van open standaarden binnen de overheid. In 2002 kwam Tweede Kamerlid Kees Vendrik met een motie, welke unaniem werd aangenomen, waarin van de overheid werd geeist dat de ICT infrastructuur op open standaarden zou worden gebaseerd.

Het manifest van open overheidsorganisaties, voorheen het manifest van open gemeentes, vraagt van leveranciers aan overheden het volgende:


1. Leveranciersonafhankelijkheid

2. Transparantie, controleerbaarheid en beheersbaarheid
3. Interoperabiliteit

4. Digitale duurzaamheid