KNMG
Werkconferentie Modernisering Medische Vervolgopleidingen
Datum: 7 maart
Locatie: Regardz Eenhoorn te Amersfoort
Tijdstip: 13.30 - 21.30 uur
Organisatie: CBOG en KNMG colleges
Algemeen
Op 7 maart 2007 organiseren het College voor de Beroepen en Opleidingen in de Gezondheidszorg (CBOG) en de KNMG Colleges een tweede gezamenlijke werkconferentie over de modernisering van de medische vervolgopleidingen. De werkconferentie zal deelnemers van praktische informatie voorzien die bruikbaar is bij het vervaardigen van een competentiegericht opleidingsplan.
Doelgroep
De werkconferentie is interessant voor opleiders, aios en onderwijskundigen, betrokken bij de modernisering van medische vervolgopleidingen.
Programma
13.30-14.00 uur Ontvangst
14.00-14.30 uur Opening door prof. dr. R.O.B. Gans (voorzitter werkgroep Modernisering CCMS) en prof. dr. E. Heineman (voorzitter BBOV)
14.30-15.00 uur Plenaire inleiding door de kolonel M. Dornquast (b.d.), Acaleph
15.15-16.30 uur Workshopronde 1
16.45-18.00 uur Workshopronde 2
18.15-19.15 uur Pauze
19.15-20.30 uur Workshopronde 3
20.45-21.15 uur In VIVO door prof. dr. R. van Diemen (projectleider In VIVO)
21.15-21.30 uur Afsluiting door prof. dr. R.O.B. Gans en prof. dr. E. Heineman
Workshops
Workshop 1 Draagvlak
door prof. dr. F. Scheele (lid BBOV, gynaecoloog Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) en prof. dr. E. Heineman (voorzitter BBOV, kinderchirurg Academisch Ziekenhuis Maastricht)
De modernisering van de medisch specialistische vervolgopleidingen betreft een culturele transformatie. Een ondersteunend leerklimaat is essentieel.Het succes van deze modernisering zal in belangrijke mate bepaald worden door het draagvlak binnen de beroepsgroep én binnen de gezondheidszorgorganisaties. Dit draagvlak ontstaat niet vanzelf. Actoren ("vriend", "twijfelaar", "opponent", "coalitiegenoot", "opportunist", "vijand") in de relevante omgeving kunnen de beoogde doelen of het beoogde resultaat sterk wisselend beïnvloeden. Derhalve is het zaak zorgvuldig het krachtenveld in kaart te brengen. Naast het in kaart brengen van het krachtenveld en het vervolgens samen ontwerpen van de moderniseringplannen, is het essentieel om de voor het gewenste gedrag noodzakelijke cultuurveranderingen bij het individu en bij de organisatie, ruime aandacht te geven. Deze noodzakelijke gedragsverandering wordt erg onderschat, waardoor er in de dagelijkse praktijk veelal niets verandert. Het realiseren van een gedragsverandering is een fragiel proces dat in een aantal fasen verloopt.
Deze workshop zal een 'appetizer' zijn om de problematiek tijdens het verwerven van draagvlak onder Uw aandacht te brengen.
Workshop 2 Toetsing van competenties
door prof. dr. R.O.B. Gans (voorzitter werkgroep Modernisering CCMS, internist, UMC Groningen) en drs. L. Fluit (lid BBOV, onderwijskundige/arts, UMC St. Radboud)
Toetsing stuurt het leren. Dit betekent dat een aios zijn leergedrag zal afstemmen op de beoordelingswijze die gehanteerd wordt. Dat betekent ook dat doelstellingen van een competentiegerichte opleiding niet of moeilijker gerealiseerd kunnen worden wanneer de gebruikte beoordelingsvormen hierbij niet aansluiten. Bij de begeleiding en de beoordeling in een competentiegericht curriculum gaat het erom dat een aios relevante beroepsspecifieke situaties effectief leert aanpakken, door kennis, vaardigheden, inzichten en attitudes te integreren, toe te passen en daarop te reflecteren. Het leren én het beoordelen van de aios gaan in die zin hand in hand. Om goed te kunnen oordelen over een aios is het dan ook van belang om goed na te denken over wat een aios kan leren op (of buiten) een afdeling en hoe de aios hierin begeleid en beoordeeld wordt. Deze vertaalslag is niet altijd even gemakkelijk. In de workshop zal worden ingegaan hoe men een toetsingsplan kan inrichten afhankelijk van de opleidingsactiviteiten en daarvoor gedefinieerde leerdoelen.
Workshop 3 Docentprofessionalisering
door drs. R. Venekamp (onderwijskundige, Wenckebach Instituut) en dr. P.M. Boendermaker (senior stafmedewerker, Wenckebach Instituut)
Het besef dat doceren een vak apart is, wordt onder de opleiders in de medische vervolgopleidingen steeds groter. De ontwikkelingen in het kader van de modernisering van de medische vervolgopleidingen dragen er toe bij dat dit besef nog verder groeit en daardoor ook bij velen de wens om zich (nog meer) te bekwamen in het opleiden. Hoe kom je tot een plan voor professionalisering voor je groep op dit gebied, wat zijn de elementaire punten die de professionalisering tot een succes maken en bij wie kan ik eigenlijk terecht. Vragen die in deze workshop op een interactieve wijze aan de orde komen.
Workshop 4 Leren (en) produceren
door drs. B. Jacobs (voorzitter LVAG, lid werkgroep Modernisering CCMS) en drs. T.Z. Hummel (secretaris LVAG, lid BBOV)
Wist u dat in de opleiding tot medisch specialist meer dan 90% van het aantal uren per week wordt doorgebracht op de werkplek. Dus: leren doe je op de werkplek! In de dagelijkse praktijk blijken zowel opleiders als aios een kennisachterstand te hebben wat betreft leren en opleiden op de werkplek. Op de werkvloer moet productie worden gedraaid en tijdens het cursorisch onderwijs, of vaker nog het "onderwijsuurtje", wordt opgeleid.
In deze workshop willen wij met aios en opleiders op zoek naar de juiste balans tussen leren en produceren. Hierbij komen de volgende stellingen aan bod:
- De bedrijfsvoering zal moeten worden aangepast om de opleidingsherzieningen succesvol te kunnen implementeren.
- Om de moderne opleiding succesvol te implementeren is een taakverschuiving op de werkvloer onvermijdelijk.
- Een aios moet vlieguren maken, dus productie draaien is heel leerzaam.
- Op dit moment staat productie centraalin de opleiding tot medisch specialist,terwijl productie de opleiding zou moeten dienen.
- Huidige maatschappelijke ontwikkelingen als arbeidsurenregulatie en parttime werk staan de opleiding tot medisch specialist in de weg.
Workshop 5 Competenties vertalen naar leren/werken
door dr. H. Mulder (onderwijskundige, UMC Utrecht, lid BBOV), dr. M.F. Schutte (directeur Teaching Hospital, OLVG) en dr. S.J. Van Luijk (onderwijskundige VU Medisch Centrum, lid BBOV)
Artikelen in Medisch Contact met titels als 'Het recept voor ruzie' en 'Tabee lomperiken en horken' illustreren de noodzaak om in de medische (vervolg)opleidingen aandacht te besteden aan een breed scala aan competenties. Maar wat betekent competentiegericht opleiden precies? Het begrip competentie kent vele definities en wordt vaak als 'vaag' en 'verwarrend' beschouwd: "the triumph of a fuzzy concept" . Ook is niet altijd duidelijk waarin een competentiegerichte opleiding zich onderscheidt van niet competentie¬¬gerichte opleidingen. In de workshop wordt eerst het cruciale begrip 'competentie' verhelderd en gedefinieerd. Daarbij worden enkele eenvoudige modellen geïntroduceerd die behulpzaam zijn bij de praktische toepassing van dit begrip in de medische vervolg¬opleidingen. Ook wordt kort ingegaan op de verdiensten van juist de competentie¬gerichte benadering bij de modernisering van deze ¬opleidingen. Vervolgens worden de deelnemers uitgenodigd ervaringen uit te wisselen over de wijze waarop in de verschillende specialismen het competentie¬gericht opleiden praktisch vorm kan krijgen. Ideeën en voorstellen in verschillende staat van uitwerking kunnen worden ingebracht en bediscussieerd.
Aanmelding
U kunt u via het onderstaande digitale formulier aanmelden en uw voorkeur voor drie workshops aangeven. Hier wordt zo veel als mogelijk rekening mee gehouden bij het indelen van de workshops. Wij ontvangen uw aanmelding graag uiterlijk 28 februari 2007.
Meld u hier aan
Voor de meeste specialismen is accreditatie aangevraagd. Onder voorbehoud van wijzigingen kunnen wij u mededelen dat dit ca. 5 punten zal betreffen.
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Organisatie
De werkconferentie wordt inhoudelijk vorm gegeven door de Begeleidingsgroep Beschrijving Opleidingsplannen Vervolgopleidingen (BBOV), de drie werkgroepen Modernisering van de KNMG Colleges en de Landelijke Vereniging van Assistent Geneeskundigen.
Locatie
Regardz Eenhoorn Amersfoort
Koningin Wilhelminalaan 33
3818 HN Amersfoort
Regardz Eenhoorn ligt op korte afstand van het station van Amersfoort en goed bereikbaar per trein en auto.
Meer informatie:
Voor vragen kunt u mailen naar congresbureau@fed.knmg.nl of bellen naar 030-28 23 204.