Ministerie van Financiën

Staat ondertekent verkoopcontract Sdu

nieuwsbericht | 06-03-2007 | Directie Voorlichting

Op 5 maart heeft de Staat der Nederlanden een verkoopovereenkomst gesloten met een consortium van Allianz Capital Partners en ABN AMRO Capital voor de verkoop van al zijn aandelen in Sdu NV. De overdracht van de aandelen door de Staat aan het consortium is nog onder voorbehoud van goedkeuring van de Europese Commissie, die een dezer dagen wordt verwacht.

De minister van Financiën heeft de Tweede Kamer vandaag in een brief gemeld dat de Staat en het consortium van ABN AMRO en Allianz op 5 maart tot ondertekening van de verkoopovereenkomst zijn overgegaan. Op dezelfde dag heeft Sdu N.V. het 25,9% belang dat Wolters Kluwer Nederland B.V. nog bezat in haar grootste dochter, Sdu Uitgevers, teruggekocht. Wanneer de Europese Commissie tot een positief oordeel komt, zal het 100% aandeelbelang worden overgedragen door de Staat aan het consortium. De netto-opbrengst van deze transactie zal voor de Staat ongeveer EUR 330 mln. bedragen en zal worden aangewend voor aflossing van de staatsschuld.

Het verkoopproces van Sdu is op 29 maart 2006 gestart met een openbare publicatie in de Staatscourant. Hierin meldde de minister van Financiën het voornemen te hebben al zijn aandelen in Sdu te verkopen. Geïnteresseerde partijen werden opgeroepen zich te melden bij de Staat. Vervolgens is een proces begonnen waarin door middel van een gecontroleerde veiling de selectie van een koper van Sdu heeft plaatsgevonden.

Sdu is een commercieel opererende onderneming, die actief is op twee verschillende markten. De grootste werkmaatschappij van Sdu betreft de uitgeverij. Naast tijdschriften en boeken is Sdu ook verantwoordelijk voor veel Staatspublicaties, zoals de stukken van de Eerste en Tweede Kamer. De andere werkmaatschappij, Sdu Identification, produceert onder meer de Nederlandse paspoorten en rijbewijzen. De eisen aan (de productie van) de paspoorten en rijbewijzen zijn vastgelegd in contracten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet toe op de uitvoering en naleving van deze eisen.

Bij verkoop van Sdu komt een einde aan een lange relatie tussen de Staat als aandeelhouder en Sdu. Het privatiseringsproces van Sdu is in 1988 begonnen met een verzelfstandiging tot een vennootschap. Toen al was het uitgangspunt dat op termijn vervreemding van de aandelen door de Staat zou plaatsvinden.

Meer informatie


* Brief aan Tweede Kamer
Bijlage | 06-03-2007 | PDF bestand, 28.0 kb

Zie ook

Zie het origineel


* Dossier Staatsdeelnemingen


* Laatst aangepast: 06-03-2007