Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

ONDERZOEK AFVALSTOFFENBELEID

Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad besloten dat er een extern onderzoek moet komen naar het gevoerde afvalstoffenbeleid. In dit artikel gaan we dieper in op de resultaten van het onderzoek.

Het onderzoek bestaat uit 4 fasen:
1. Inventarisatie en evaluatie
2. Kosten/baten afvalinzameling
3. Vaststellen kaders en doelstellingen afvalstoffenbeleid
4. Opstellen integraal afvalstoffenbeleidsplan

Het onderzoek moet dus uiteindelijk leiden tot een nieuw afvalstoffenbeleidsplan. Een afvalstoffenbeleidsplan verwoordt de visie op en het gemeentelijke beleid over het totaal van de inzamelstructuur voor huishoudelijk afval. Met dit plan kan de gemeente dan een aantal jaren vooruit.

De eerste fase (Inventarisatie en evaluatie) bestaat uit een vergelijking van de resultaten van de gemeente Geldrop-Mierlo met de resultaten van andere, vergelijkbare gemeenten. Ook maakt de resultaten van de gehouden enquete onder de inwoners hiervan deel uit. De resultaten van beide onderdelen (de vergelijking met andere gemeenten en de enquête) worden hieronder samengevat, per onderwerp.

INZAMELSTRUCTUUR
De gemeente Geldrop-Mierlo biedt haar inwoners een zeer uitgebreide inzamelstructuur zoals u hieronder ziet:

Inzamelstructuur voor huishoudelijk afval. DE BEWONERSENQUÊTE

1.383 enquêtes zijn uitgezet. Circa 720 enquêtes zijn teruggestuurd, dit is 52%. De respons was dus zeer goed, waarvoor onze dank!

ONDERGRONDSE CONTAINERS
Vraag: Waarom bent u wel/niet tevreden met de ondergrondse containers (meerdere antwoorden mogelijk)? 36%: tevreden; de ondergrondse containers zijn schoon. 32%: tevreden; de containers verbeteren het straatbeeld. 60%: ontevreden; zakken blijven klem zitten; container staat vaak op storing.
29%: ontevreden; het openen van de containers is zwaar. 6%: ontevreden; de containers zijn te hoog. Daarnaast heeft 82% aangegeven nooit iets naast de container te plaatsen.

Snoeihout (alleen antwoorden meegenomen van inwoners met een tuin)

Taartpunt 'Moet snoeihout aan huis worden opgehaald?' Taartpunt 'Moet hiervoor apart worden betaald?' OUD PAPIER EN KARTON
De vraag was of u tevreden of ontevreden was over de manier waarop het oud ppaier wordt opgehaald:

Taartpunt 'Bent u tevreden of ontevreden over de manier waarop het oud papier wordt opgehaald?' MILIEUSTRAAT
Bent u tevreden over... ja nee De tarieven op de milieustraat 21% 57% De behulpzaamheid op de milieustraat 68% 11% De wachttijden op de milieustraat 58% 13% De openingstijden van de milieustraat 52% 27%

AFVALSCHEIDINGSRESULTATEN De gemeente Geldrop-Mierlo presteert uitstekend op afvalscheidingsgebied; zeker vergeleken met andere volume/frequentiegemeenten:

Staatje 'Afvalscheidingsresultaten', Maar waarom scheiden de inwoners van Geldrop-Mierlo nu hun afval? Vraag: Waarom scheidt u uw afval? 88%: omdat het goed is voor het milieu. 48%: omdat dan de afvalstoffenheffing laag blijft. 19%: omdat het de werkgelegenheid bevordert. 11%: omdat het wordt verwacht door mijn omgeving.

KOSTENPRESTATIES
De gemeente Geldrop-Mierlo presteert gemiddeld op kostenniveau. Kostenprestaties:

- Geldrop-Mierlo versus vergelijkbare gemeenten -

Staatje 'Kostenprestaties Geldrop-Mierlo versus vergelijkbare gemeenten'.
AFVALSTOFFENHEFFING
Wat vinden de burgers van Geldrop-Mierlo van de Afvalstoffenheffing (meerdere antwoorden mogelijk)? 92% vindt dat hij minder moet betalen als hij minder afval aanbiedt. 74% vindt dat mensen die niet goed scheiden meer zouden moeten betalen.
67% wordt door de betaling per aanbieding gestimuleerd afval te scheiden.
85% vindt dat betaald moet worden voor een grotere container.

Bent u het eens met het huidige beleid dat ieder huishouden per aanbieding moet betalen?

Taartpunt 'Bent u het eens met het huidige beleid dat ieder huishouden per aanbieding moet betalen?' Waarom bent u het oneens met het beleid?

Taartpunt 'Waarom bent u het oneens met het beleid?' Dit houdt in dat...

Taartpunt 'Dit houdt in dat...' CONCLUSIE:
De gemeente Geldrop-Mierlo biedt een uitgebreide inzamelstructuur tegen gemiddelde kosten
en behaalt daarmee goede scheidingsprestaties.

MENING WETHOUDER MAASAKKERS Wat vindt wethouder Maasakkers van de resultaten van de enquête? "Ik ben positief verrast door de uitslag. Ik krijg signalen van mensen dat ze niet tevreden zijn over Diftar, maar uit de enquête blijkt dat onze burgers over het algemeen juist tevreden zijn. We hadden ook een hele goede respons op de enquête. Van alle verstuurde enquêtes is maar liefst 52% teruggekomen, wat de uitslag voor 95% betrouwbaar maakt. De enquête ondersteunt dat we op de goede weg zitten!"

MEER WETEN?

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Klik dan hier. U vindt onderaan deze pagina het 'Deelrapport fase 1: de inventarisatiefase', de 'Resultaten bewonersonderzoek in de gemeente Geldrop-Mierlo' en de