Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-135

Arnhem,6 maart 2007

GELDERLAND REAGEERT OP REGEERAKKOORD
Onderwerpen van groot Gelders belang onder aandacht premier Balkenende

Gedeputeerde Staten hebben enkele onderwerpen van groot Gelders belang onder de aandacht van minister-president Balkenende gebracht. Daarmee reageert het Gelders college op het regeerakkoord van CDA, PvdA en CU, waaraan het nieuwe kabinet uitvoering gaat geven. Het gaat om infrastructuur (A15 en Deltalijn), woningbouw, kenniseconomie en jeugd Het zijn grotendeels onderwerpen die GS eerder bij informateur Wijffels op tafel hebben gelegd. Ook geven GS in de brief aan dat zij het hoogst ongewenst vinden dat het nieuwe kabinet wil ingrijpen in de provinciale financiële huishouding.

Samengevat schrijven GS het volgende:
doortrekking van de A15 die Gelderland via een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal wil hebben. Doortrekking levert vanuit Europees perspectief bezien een belangrijke bijdrage aan verbetering van de verbinding Randstad-Roergebied. De tunnel is niet opgenomen in het bestuursakkoord van Rijk, stadsregio en provincie omdat het Rijk hiervoor nog geen middelen heeft gereserveerd. Gelderland hecht hier sterk aan omdat daarmee grote landschappelijke en natuurwaarden onaangetast blijven. de Deltalijn - missing link in de Eurodelta - waar vanaf 2012 op een betrouwbaar spoor met een snelheid van 160 km/uur moet kunnen worden gereden. Hiervoor is van 2012 tot 2020 gemiddeld jaarlijks een extra investering van 50 tot 80 miljoen euro nodig. GS pleiten ervoor dat het kabinet realisatie mogelijk maakt en zien de Deltalijn graag opgenomen in relevante programma's, zoals het Urgentieprogramma Randstad. aandacht voor woningbouw inclusief sociale kwesties. GS beschouwen de extra aandacht van het Rijk voor dit onderwerp als steun in de rug bij hun eigen aanpak. Zij wijzen op de noodzaak om ook kleine gemeenten ondersteuning te bieden bij stedelijke vernieuwing. Dat is noodzakelijk om de leefbaarheid op lange termijn te garanderen. GS pleiten ervoor dat het Rijk ook in de komende periode vanuit het investeringsbudget voor stedelijke vernieuwing geld beschikbaar stelt voor zg. 'niet-rechtstreekse gemeenten' (t.w. alle Gelderse gemeenten, behalve Arnhem en Nijmegen die onder de rechtstreekse gemeenten vallen). Dit sluit aan bij de doelstelling in het regeerakkoord om te komen tot een vitaal en veelzijdig platteland met voldoende voorzieningen en woningen voor de eigen bewoning. voortgaande samenwerking met het Rijk bij de inzet op innovatie en kenniseconomie. Het kabinet wil verder investeren in innovatie en ondernemerschap, door samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs. Dat sluit naadloos aan op de forse inzet van Gelderland en Overijssel op dit vlak. Daarom vertrouwen GS op intensivering van de investeringen in de clusters Food Valley en Health Valley en op financiële steun bij de ontwikkeling van economisch relevante regionale initiatieven. brede aanpak van zorg voor en bescherming van kinderen en jeugd. Dit krijgt vorm in het project Kansen voor Kinderen. GS vinden deze beoogde samenhang in beleid van groot belang. In Gelderland zijn provincie en gemeenten er klaar voor als overheden gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor goede, kwalitatieve jeugdzorg en jeugdbeleid.

Ernstige inbreuk
Daarnaast reageert het college op het voornemen in het regeerakkoord om de accressen (= de aanwas) van Gemeentefonds en Provinciefonds (¤ 655 miljoen in 2011) volledig in te zetten voor de investeringsagenda van het Rijk. Dit terwijl het evenredig aandeel in de rijksbezuinigingen (¤ 550 miljoen) voor rekening van provincies en gemeenten komt. 'Deze inperking van de bestedingsvrijheid is een ernstige inbreuk op de voor het Gemeentefonds en Provinciefonds geldende systematiek 'samen de trap op en af', aldus GS. Verder wil het kabinet voor een bedrag van ¤ 800 miljoen uit de vermogensoverschotten van de provincies putten voor incidentele investeringen in de ecologische hoofdstructuur en vitaal platteland, energie en regionale bereikbaarheid. GS geven aan waarom zij bezwaar hebben tegen de term vermogensoverschotten en noemen dit rechtstreeks ingrijpen in de provinciale financiële huishouding door het Rijk 'hoogst ongewenst in de interbestuurlijke verhoudingen'.

De brief aan premier Balkenende gaat in afschrift naar de Oost-Nederlandse Tweede Kamerleden en de Gelderse gemeentebesturen.



Provincie Gelderland