Gemeente Capelle a/d IJssel

Handhavers gemeente leggen illegale werkzaamheden stil

Op 15 februari constateerden medewerkers van de unit Handhaving en Vergunningen van de gemeente dat er zonder vergunning een aantal bomen was gekapt op een perceel aan de s-Gravenweg. Ook ontdekten zij dat er sloopwerkzaamheden waren verricht, zonder dat de eigenaar hiervoor een vergunning had aangevraagd. De gemeente heeft het werk stilgelegd en het terrein laten afzetten met bouwhekken. Tevens werd er een toegangsverbod van kracht.

Asbest

Op het perceel werd een nader onderzoek ingesteld, waarbij asbestverdachte restmaterialen op het terrein werden aangetroffen. Van deze materialen zijn monsters genomen om met zekerheid vast te kunnen stellen of deze restmaterialen daadwerkelijk asbesthoudend waren. Na laboratoriumonderzoek bleek dit inderdaad het geval te zijn. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt.

De eigenaar moet de asbesthoudende en overige aangetroffen sloopmaterialen op de juiste wijze van het terrein verwijderen. Daarnaast moet hij alsnog een vergunning aanvragen, voordat verdere sloopwerkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Die vergunning is ook noodzakelijk om de al uitgevoerde sloopwerkzaamheden te kunnen legaliseren.

Toezicht en Handhaving

De gemeente houdt op allerlei terreinen toezicht. Voorbeelden zijn de markten, standplaatsen en evenementen. Ook worden bouwwerkzaamheden bij nieuwbouw, verbouw en sloop gecontroleerd. Deze controles vinden steekproefsgewijs plaats. Als tijdens een controle blijkt dat er niet op de juiste wijze wordt gewerkt, kan er bestuursrechtelijk worden opgetreden. Tevens kan een strafrechtelijk onderzoek worden ingesteld door Justitie.

Asbestinventarisatie is verplicht

Voordat een sloopvergunning wordt verleend voor het slopen van een bouwwerk (bijvoorbeeld een huis of schuur), moet er eerst onderzoek worden gedaan naar de aanwezigheid van asbesthoudende materialen op of in het bouwwerk. Dit heet een asbestinventarisatie. Hierin staat vermeld waar het asbesthoudend materiaal zich exact bevindt; wat voor asbest het is en het percentage asbest. Als blijkt dat er asbesthoudende materialen op of in een te slopen bouwwerk zitten, moeten deze eerst worden verwijderd. Deze werkzaamheden mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf. Deze regels en voorwaarden zijn bij wet geregeld. Ook de gemeente kan voorschriften opnemen in de sloopvergunning.

Bestuursdwang

De gemeente kan op verschillende manieren bestuursrechtelijk optreden. Voorbeelden zijn het toepassen van bestuursdwang of het opleggen van een last onder dwangsom. Bestuursdwang kan worden toegepast op verschillende manieren. Zo kan een autowrak dat op de openbare weg is geplaatst of achtergelaten door de gemeente van de weg worden verwijderd. Werkzaamheden die niet binnen de daarvoor geldende voorschriften worden uitgevoerd, kunnen worden stilgelegd. Een terrein kan worden afgesloten en de toegang daartoe kan worden ontzegd als er gevaar bestaat. Dit is gedaan bij de illegale werkzaamheden aan de s-Gravenweg.

Last onder dwangsom

De gemeente kan een persoon of bedrijf ook een last onder dwangsom opleggen. Dit gebeurt in gevallen waarbij er geen direct gevaar is of kan ontstaan. Een voorbeeld hiervan is een bouwcontainer die zonder vergunning op de openbare weg is geplaatst en niet op eerste aanzegging wordt verwijderd. Als dit het geval is, kan voor iedere dag dat de container blijft staan een bedrag worden opgelegd.

Calamiteiten

De afgelopen periode is er op meerdere plekken geconstateerd dat de asbestwerkzaamheden niet volgens de geldende voorschriften zijn verricht. Hierover is, begrijpelijk, enige commotie ontstaan. De calamiteiten stonden echter los van elkaar. Toevallig werden er, vrijwel tegelijkertijd, op verschillende plekken in de gemeente bedrijfsgebouwen en opstallen gesloopt. De unit Handhaving en Vergunningen controleert steekproefsgewijs. Locaties waar grootschalige bouw- en sloopwerkzaamheden plaatsvinden, zoals de plekken waar de afgelopen weken asbest werd aangetroffen, krijgen echter altijd een bezoekje van de gemeentelijke handhavers.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de regels rondom sloopwerkzaamheden, asbestverwijdering of andere activiteiten waarvoor u een vergunning nodig heeft? Neem dan contact op met het Informatiecentrum telefoonnummer 010-2848484.


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/06/E204-gemeente-capelle-ad-ijssel.html" title="Gemeente Capelle a/d IJssel"]