Ingezonden persbericht


Kindervakanties sterk in opmars

Kinderen gaan steeds vaker en steeds jonger zonder hun ouders op vakantie. De economie trekt aan, tweeverdieners hebben vakantieopvang voor hun kinderen nodig. Niet alleen in de zomervakantie, in élke vakantie. Kindervakanties zijn dan ook hot. Terwijl de vakantiebranche in zijn geheel de laatste jaren zelfs iets terugliep, groeide de markt van kindervakanties de afgelopen drie jaar gemiddeld 10 tot 15% per jaar.

Simbo, een van de marktleiders op het gebied van kindervakanties, signaleert met name een stijging bij de jongste kinderen: in de groep 5-7 jaar een stijging van bijna 50% per jaar in de groep 7-10 jaar een stijging van 35% per jaar. Simbo biedt dan ook een uitgebreid aanbod: van de vakantie Feestje (allerlei uiteenlopende spelen en een heuse snoeplunch), een zeilvakantie (waarin een officieel CWO-diploma kan worden gehaald) tot Beestenboel (waar de kinderen zelf mee mogen helpen in een dierenpark).

Je kind loslaten (al is het maar tijdelijk) is misschien wel het moeilijkste wat er is. Simbo maakt dan ook alleen gebruik van professionele, ervaren begeleiders. Het is ook de enige kinderreis-organisatie in Nederland, waarbij alle reisleiders een VOG (verklaring omtrent gedrag; afgegeven door het ministerie van Justitie) hebben.

Steeds jongere deelnemers aan kindervakanties is dus een trend. Basisscholen zijn sinds enige tijd verplicht om kinderen 52 weken per jaar opvang te bieden (op werkdagen tot 18.00 uur). Vaak doen ze dit door buitenschoolse opvang, maar die is vaak in de vakantie dicht of minder geopend. Simbo kan dan dienen als vervangende opvang. Het werkt al samen met bedrijven als TNT; het bedrijf draagt bij in de vakantiekosten, zodat ouders ook in de vakantieperiode kunnen blijven werken.

Ook voor de wat oudere kinderen heeft Simbo een divers aanbod: dierenvakanties voor alle leeftijden (zoals dolfijnen trainen en paardrijvakanties), filmvakantie (kinderen maken hun eigen film; als acteur/regisseur/cameraman/visagist etc.) tot vrijwilligerswerk bij een weeshuis in Nepal.


---