Het Nederlandse Rode Kruis

06 maart 2007
Erelid Van Riemsdijk-Philips overleden

Mevrouw Van Riemsdijk, rechts in Rode Kruis-uniform, wordt gehuldigd voor haar 25- jarig voorzitterschap van de afdeling Eindhoven, tijdens de Gagelhofdag van 1971

Henriëtte Anna van Riemsdijk-Philips overleed afgelopen zondag in haar huis in Waalre. De jongste dochter van electronica-fabrikant Anton Philips is honderd jaar geworden.

Mevrouw van Riemsdijk-Philips was gelauwerd met het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis, waarvan ze ook erelid was. Sinds december 1936 zette zij zich in voor het Rode Kruis. Zij werd toen voorzitter van de afdeling Eindhoven. Deze positie nam ze over van haar moeder Anna Philips-De Jongh, die de afdeling had opgericht.

Bombardementen
Tijdens de opening
van de Rode Kruis-
bungalow in
Someren
In haar lange carrière bij het Rode Kruis springen een paar zaken in het oog. Zo organiseerde ze in de Tweede Wereldoorlog hulpacties voor getroffenen van de bombardementen op Eindhoven en Nijmegen. Na de oorlog was ze onder meer betrokken bij de opvang van repatrianten uit voormalig Nederlandsch Oost-Indië. In 1956 regelde ze de opvang van Hongaarse vluchtelingen in de legerplaats Budel.

Gagelhofdag
Tientallen jaren werd op haar landgoed in Waalre de jaarlijkse Gagelhofdag gehouden. Al 54 jaar komen daar honderden zieken, gehandicapten en ouderen om een dag vertroeteld te worden. Eén van haar dochters verzorgt deze dag tegenwoordig. Daarnaast kwam er door haar inzet een Rode Kruis-bungalow in Someren, waar chronisch zieken en gehandicapten vakantie kunnen vieren.

Het Nederlandse Rode Kruis herinnert mevrouw Van Riemsdijk-Philips als een tot op hoge leeftijd zeer betrokken en bevlogen vrijwilliger die op een warme, menselijke wijze vorm gaf aan de doelstellingen van het Rode Kruis. In het bijzonder op het terrein van de welfare, het jeugdwerk en de vakantieprojecten voor zieken en gehandicapten.