Programma maart 2007 - Felix Meritis - Amsterdam
Felix Meritis
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen
Agenda Maart 2007:
* 6 maart - Martin Walser - lezing
* 7 maart - Sustainable cities? What Europe may learn from Asia - lezing
* 8 maart - Vrouwelijke solidariteit - bijeenkomst
* 17 maart - EnsembleCaméléon - Thema's - muziek
* 20 maart - Felix & Sofie - filosofencafé* 21 maart - Cultuur en Ontwikkeling - bijeenkomst
* 21 & 28 maart - Lof der zotheid: Kader Abdolah & Abdelkader Benali - lezingenreeks
* 29 maart - Michael Ruse - The Evolution-Creation Struggle - lezing
* 31 maart - Nacht van de Filosofie 2007 - manifestatie
* 3, 10, 17 & 24 maart - Ronndom Tien - televisie
Martin Walser
Dinsdag 6 maart - 20.00 uur - ¤ 7,- / ¤ 5,- (CJP, 65+, studenten) - voertaal: Duitss Lezing
De bekende Duitse schrijver en publicist Martin Walser is te gast vanwege het verschijnen van de Nederlandse uitgave van zijn Der Augenblick der Liebe (2004). Walser gaat ook in op de rol van intellectuelen in het politieke debat in Duitsland, mede naar aanleiding van de onthullingen van Günter Grass vorig jaar in diens autobiografie Beim Häuten der Zwiebel.
De titel van Walsers roman Het ogenblik van de liefde wordt ingegeven door de filosofie van de Franse filosoof La Mettrie (begin 18e eeuw). La Mettrie stelde dat 'elke poging je vrij te voelen of als een vrij mens te gedragen uitmondt in schuldgevoel. Het heden, waarin je van meet af aan gevangen zit, is het goede - het altijd zo genoemde, altijd erkende, heersende goede. Je kunt je mond niet opendoen om iets tegen het goede te zeggen, zonder dat je jezelf slecht vindt.' Vrijheid is voor La Mettrie dan ook: op dit ogenblik. In Het ogenblik van de liefde is in het licht van deze filosofie ook het huwelijk een gevangenis, waaruit de hoofdpersoon, Gottlieb Zürn, probeert te ontsnappen door een affaire met een jonge Amerikaanse wetenschapster aan te gaan. De verliefdheid en de affaire overvallen ook hem, hij was er niet naar op zoek. Zij is jong, hij al op leeftijd, maar desondanks valt hij in het geluk van het moment. Wat natuurlijk niet lang kan duren. Eros, Trouw en de Honger naar gebeurtenissen vormen de markeerpunten van deze roman, de verhouding van Leven, Literatuur en Doodsdrang zijn het geheime motief.
Deze lezing wordt georganiseerd door Uitgeverij De Geus, Goethe-Institut Amsterdam, Duitsland Instituut Amsterdam, het Genootschap Nederland Duitsland en Felix Meritis.
CROSS-THINKING ABOUT SUSTAINABILITY - SUSTAINABLE CITIES? WHAT EUROPE MAY LEAARN FROM ASIA
Woensdag 7 maart - 20.00 uur - ¤ 10,- / ¤ 7,50 (lezers Trouw) - vo voertaal: Engels Lezing
In 2007 zal meer dan de helft van de wereldbevolking in steden leven. Dit wordt vaak gezien als een bedreiging voor duurzame ontwikkeling. Steden (en vooral steden in ontwikkelingslanden) worden gezien als vies, overbevolkt en gevaarlijk, met een hoge concentratie aan consumptie en transport en vervreemding van de natuur.
Ondanks dat deze zorgen niet ongegrond zijn, zijn deze groeiende verstedelijkte gebieden ook een bron van nieuwe en innovatieve oplossingen. Vooral in snel groeiende regio's als Oost en Zuidoost Azië zien we een sprankje hoop voor de toekomst.
Peter Marcotulli (Urban Studies Group, Institute for Advanced Studies of United Nations University) geeft een lezing over de mogelijkheden van duurzame ontwikkeling van steden. Hij zal daarbij verschillende voorbeelden en ervaringen uit Azië presenteren.
Deze lezing wordt georganiseerd door Felix Meritis, Industrial Transformation Project - International Human Dimensions Programme on Global Environmental Change (IHDP-IT), Kennisnetwerk Systeem Innovaties (KSI) en Trouw.
vrouwelijke solidariteit
Donderdag 8 maart - 20.00 uur - ¤ 7,50
Bijeenkomst
Vrouwelijke solidariteit is het thema van de 8 maart viering van Opzij. Opzij - in 1972 opgericht ⤤" wordt dit jaar 35. Tijd om de balans op te maken. Wat is er nog over van de solidariteit uit de beginjaren van de Tweede Feministische Golf? Hebben vrouwen nog gemeenschappelijke strijdpunten? Of is er weinig meer dat hen bindt? Dragen vrouwen die economisch niet-zelfstandig zijn bij aan de stagnering van de vrouwenemancipatie of maken zij terecht gebruik van de keuzevrijheid waarvoor het feminisme heeft gestreden? Laten carrièrevrouwen zich te veel in een mannelijk keurslijf stoppen? Waarom bekritiseren moeders en niet-moeders en parttime en fulltime werkende vrouwen elkaar zo scherp. En mag je kritiek hebben op elkaars keuze of getuigt dat van een gebrek aan solidariteit? Over al die kwesties spreken we op Internationale Vrouwendag met onder anderen Tineke Huizinga (Tweede Kamerlid ChristenUnie), Heleen Mees (econome, juriste en publiciste) en Anneliese Bergman (hoofdredactrice Margriet).
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Opzij.
EnsembleCaméléon - Thema's
Zaterdag 17 maart - 20.15 uur - ¤ 22,50
Muziek
Naast zijn levenslange bewondering en misschien zelfs wel liefde voor Clara Schumann had Johannes Brahms diverse serieuze relaties met verschillende andere vrouwen. Een van die verloofden was Agathe von Siebold die hij, toen een huwelijk echt onvermijdelijk leek, een kort briefje schreef waarin hij uitlegde geen trek te hebben om 'de ketenen van het huwelijk te dragen'. Agathe barstte in woede uit en verbrak elk contact met Brahms. Jaren later baseerde Brahms het tweede thema van het eerste deel van het Sextet in G, op de letters van haar naam A-G-A-(T)-H-E en droeg het hele stuk aan haar op.
Johann Sebastian Bach Ricercare à 6 uit 'Das musikalische Opfer' Maarten Altena Nieuw werk voor strijkseptet
Johannes Brahms Strijksextet nr 2; sextet nr 2 in G opus 36
Dit concert is onderdeel van een concertserie van EnsembleCaméléon, aangeboden door Stichting Kamermuziek Amsterdam.
Felix & Sofie: DYNAMIEK OF VERVELING?
Dinsdag 20 maart - 20.00 uur - gratis
Filosofencafé
Grenzen vervagen, de wereld gaat sneller en alles loopt in elkaar over. Onlangs is een groot NWO-programma gestart waarin de kruisbestuivingen tussen kunst en wetenschap worden onderzocht (
Ellen ter Gast interviewt Robert Zwijnenberg (hoogleraar kunstgeschiedenis in relatie tot de ontwikkeling van natuurwetenschap en techniek, Universiteiten Leiden en Maastricht, projectleider CO-OPS) over de domeinen kunst en wetenschap in relatie tot een gemeenschappelijke moderne cultuur. Vervolgens wordt bekendgemaakt welke 5 filosofische boeken op de shortlist van de Socrateswisselker staan. Tot slot interviewt Tiers Bakker Awee Prins (universitair docent fenomenologie, hermeneutiek en filosofie & kunst aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit) over zijn stelling dat de verveling de onderdrukte grondstemming is van deze tijd, waarin ons weliswaar alles ter beschikking staat, maar eigenlijk niets ons nog werkelijk raakt.
Voor meer informatie zie:
CULTUUR EN ONTWIKKELING
Woensdag 21 maart - 16.30 uur - gratis - reserveren:
Deze bijeenkomst bestaat uit een kort debat over 'Cultuur en Ontwikkeling'. Aansluitend kunt u tijdens een informele borrel kennis maken met onder meer medewerkers culturele zaken op de ambassades of consulaten in Pretoria (Zuid-Afrika), Cairo (Egypte), Jakarta (Indonesië), Paramaribo (Suriname), La Paz (Bolivia), Nairobi (Kenia), Skopje (Macedonië), Ho Chi Minh (Vietnam), Kabul (Afghanistan), Dar es Salaam (Tanzania), Bamako (Mali), Kigali (Rwanda), Colombo (Sri Lanka), Guatemala Stad (Guatemala), Accra (Ghana) en New Delhi (Bhutan).
Voorafgaand aan de bijeenkomst, van 14.00 tot 16.00 uur, kunnen cultuurmakers een speed-date aanvragen met medewerkers culturele zaken op de ambassades of consulaten die zich bezig houden met 'Cultuur en Ontwikkeling'. Aanwezig zijn medewerkers werkzaam bij bovengenoemde ambassades en consulaten.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA.
Lof der Zotheid - SCHRIJVERS EN SATIRE
Woensdag 21 & 28 maart - 19.30 uur - ¤ 10,- / ¤ 7,-7,- (medewerkers VU/VUmc, Radboud Universiteit, Hogeschool Windesheim) / ¤ 3,- (studenten) - reserveren via
Satire is humor vol kritiek. Met het woord als wapen sneuvelen heilige huisjes en vanzelfsprekendheden. Macht en status maar ook burgerlijke benepenheid moeten het in satire vaak ontgelden. Cabaretiers kiezen hiervoor vaak harde, grove grappen. Voor schrijvers van satire geldt echter vaak het dichterlijke motto van Martinus Nijhoff: 'Lees maar, er staat niet wat er staat.' Als volleerde practical jokers schrijven zij wat zij niet schrijven. Tussen de regels door is de bijtende spot te vinden die een tekst een andere betekenis geeft dan de letterlijke. Satire biedt de schrijver op deze manier ook enige veiligheid tegen bedreiging en censuur.
Satire werkt als een lachspiegel. Het gewone en normale ziet er ineens gek uit. De lezer beseft plotseling welke idiote vormen hebzucht en zuinigheid, vriendschap en haat, bureaucratie en commercie, individualisme en kuddegedrag dagelijks aannemen. Met vreemde ogen naar een vertrouwde omgeving kijken - dat vormt de leidraad van de reeks.
In de literaire reeks Lof der Zotheid dragen de schrijvers Kader Abdolah, Abdelkader Benali en Thomas Rosenboom voor uit hun werk. In een interview ondervragen Rutger Martens en Onno Blom hen over de satirische elementen in hun boeken. Tijdens de tweede avond zoekt een extra paar ogen van de amerikaniste Markha Valenta - afkomstig uit de Verenigde Staten - mee naar de vreemde kanten van de Nederlandse cultuur.
21 maart: Kader Abdolah
28 maart: Abdelkader Benali
4 april: Thomas Rosenboom
Deze lezingenreeks is een initiatief van VU Podium en komt tot stand in samenwerking met het Geert Groote Instituut in Zwolle en het Soeterbeeck Programma in Nijmegen.
MiCHAEL RUSE - THE EVOLUTION-CREATION STRUGGLE
Donderdag 29 maart - 20.00 uur - ¤ 15,- / ¤ 12,50 (leden John Adams Instiitute) / ¤ 7,50 (studenten, CJP, 65+, Stadspas) - reserveren bij AUB Ticketshop of via
De evolutiefilosoof Michael Ruse zal een lezing geven over zijn laatste boek The Evolution-Creation Struggle, waarin hij opvallende gelijkenissen onthult tussen evolutionistisch en creationistisch denken.
Voor meer informatie zie:
Deze lezing wordt georganiseerd door het John Adams Institute in samenwerking met Uitgeverij Ten Have en Felix Meritis.
Nacht van de Filosofie 2007
Zaterdag 31 maart - 20.00 uur - ¤ 35,- - kkaartverkoop via
Het thema van de zesde editie van de Nacht van de Filosofie is Het Redelijke Beest. Het wordt weer een bruisende manifestatie met debatten, interviews en ludieke optredens. Belangrijke sprekers zijn dit jaar o.a. evolutiefilosoof Michael Ruse, Désanne van Brederode, Bas Haring, Midas Dekkers en Hans Achterhuis.
Thema
De mens is sinds de Oudheid door veel filosofen gezien als het redelijke dier - de ratio was precies dat wat ons onderscheidde van het dier. Meestal werden dan de emoties tegenover de ratio gesteld, waarbij de ratio de emoties moesten beheersen of inperken. Gebeurde dat niet, dan veranderde de mens van het rationele dier in het onredelijke beest. Emoties en rede zijn geen volstrekte tegenpolen. Vervaagt daarmee dan ook het onderscheid tussen mens en dier? Zit het beest in de mens of de mens in het beest?
Programma
In vijf zalen loopt simultaan een continu programma. Tientallen filosofen, kunstenaars en performers uit binnen- en buitenland geven acte de présence. De volgende onderdelen zijn reeds bevestigd:
* Désanne van Brederode wordt geïnterviewd over haar Essay van de Maand: Brief aan een Gelukszoeker;
* Midas Dekkers houdt een lezing over de filosoof Bernard Mandeville;
* Michael Ruse, de wereldtop op evolutiefilosofie, presenteert de laatste ontdekkingen en gaat in op intelligent design;
* Matthijs van Boxsel toont de domheid van het menselijke beest;
* Bas Haring fileert het redelijke van het beest;
* Hans Achterhuis en Desirée Verweij analyseren de beestachtigheid van de missie in Uruzgan;
* Dirk-Jan Verdonk gaat in op de filosofische geschiedenis van het vegetarisme;
* René ten Bos spiegelt de mens aan het beest;
* Joep Dohmen, dé Nederlandse specialist op gebied van levenskunst, vertelt hoe u uzelf kunt temmen;
* Wouter Kusters en Sam Gerrits geven een waanzinworkshop;
* Kristof van Rossem helpt u in Café Philo beestachtig filosoferen...;
* Frank en Maarten Meester organiseren een veemarkt, een veiling van filosofische boeken over beesten;
* Dr. Philo verlost u op de filosofa van uw emoties.
En verder:
* Uitreiking van de Socrateswisselbeker voor het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2006;
* Dansen op het filosofenbal;
* Debatwedstrijd tussen scholieren onder leiding van Huib Schwab;
* Live-muziek, interviews, debatten, lezingen, optredens en nog veel meer!
De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Felix Meritis, Filosofie Magazine, Internationale School voor Wijsbegeerte en Stichting Maand van de Filosofie.
RONDOM TIEN
Zaterdag 3, 10, 17 & 24 maart - 21.10 uur - gratis Televisie
Wekelijkse live televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma van de NCRV met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet,
Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam tel. 020 626 23 21, fax 020 624 93 68,