Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, maart 2007

Start gespecialiseerde hulp voor vroegkinderlijk chronisch getraumatiseerde patiënten

Op initiatief van het Landelijk Centrum voor Vroegkinderlijke chronische Traumatisering (LCVT) vindt op 5 maart 2007 de officiële start plaats van een samenwerking tussen vijf gespecialiseerde Top Referente Behandelcentra voor de behandeling van volwassenen (vier centra) en kinderen (een centrum) die lijden onder de gevolgen van vroegkinderlijke chronische traumatisering (VCT). Het gaat hier om patiënten die tijdens hun kindertijd op emotioneel, fysiek en/of seksueel gebied langdurig zwaar zijn mishandeld en verwaarloosd. Als gevolg hiervan hebben zij zeer schadelijke psychologische, lichamelijke en ernstige sociale klachten opgelopen. De afspraken over deze samenwerking zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst, die op 5 maart 2007 om 16.00 uur in Amersfoort wordt ondertekend door het LCVT en GGZ Drenthe, GGZ Eindhoven en Kempen, Altrecht (Utrecht), Parnassia (Den Haag) en GGZ Kinderen en Jeugd Rivierduinen.

Ontoereikend behandelaanbod

De langetermijngevolgen van chronische traumatisering in de kindertijd worden ernstig onderschat. Het behandelaanbod voor volwassenen en kinderen die lijden onder de gevolgen van chronische traumatisering is tot nu toe in Nederland, maar ook binnen Europa ontoereikend geweest. Daarnaast is de deskundigheid van het bestaande behandelaanbod niet voldoende en geografisch versnipperd. Veel patiënten worden daardoor niet, onvoldoende of slecht behandeld, met als gevolg voortdurend of verergerd lijden en geen of onvoldoende kans op een goed herstel. Ook betekent het onderbehandelen van traumagerelateerde stoornissen hoge economische en medische kosten voor de maatschappij. Er zijn circa 80.000 mishandelde kinderen per jaar. Op jaarbasis zijn de directe kosten naar schatting 2 miljard, de indirecte kosten 3 miljard voor de gehele groep (volwassenen en kinderen, zorg, sociale zaken, justitie) Voorzichtige schattingen gaan ervan uit dat minimaal 3600 volwassenen, en naar schatting 800 kinderen per jaar gespecialiseerde hulp nodig zullen hebben. Voor 2007 geldt dat als start 400 patiënten deze speciale zorg zullen krijgen. De kosten hiervan bedragen 4,8 miljoen euro.

Specialistische behandelmethoden

Er worden door de samenwerkende behandelcentra specialistische behandelmethoden ontwikkeld, die de vijf Top Referente centra gaan aanbieden. Doelstelling van de behandeling is dat patiënten na verloop van tijd hun trauma weten te hanteren, zij normaler kunnen functioneren en dat daardoor de kwaliteit van leven voor deze mensen en voor hun directe omgeving wordt verbeterd. Binnen een centrum komen uitsluitend therapeuten te werken die speciaal worden opgeleid om patiënten met VCT te gaan behandelen. Alle behandelingen verlopen via vastgestelde landelijke richtlijnen en worden structureel geëvalueerd op behandeleffectiviteit en kosten. Aan het initiatief is daarom ook een onderzoeksagenda verbonden waarbij meerdere universiteiten betrokken zijn. Het initiatief van het LCVT wordt actief ondersteund door patiënten-, en onderzoeksorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland, GGZ Nederland en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Met het gehele concept en de betrokken partijen is het LCVT uniek in Europa. Omdat de behandelcentra in maart gaan starten en nog verder ingericht moeten worden, zullen zij over dit jaar langzaam patiënten toelaten. Mochten meer dan 400 patiënten zich melden, dan zal met een wachtlijst gewerkt moeten worden.

---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht