Den Haag, 2 maart 2007
Vragen van de lid Eijsink (PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
met betrekking tot de wachtlijsten in de jeugdpsychiatrie
1.
Kent u het artikel 'Jeugdpsychiater overbelast' (Tonny van der Mee, Algemeen Dagblad, 28-02-2007)?
2.
Deelt u de conclusie in het artikel dat ca. 120.000 jongeren met ernstige psychische problemen onbehandeld blijven wegens een gebrek aan capaciteit? Zo nee, waarom niet?
2.
Deelt u de conclusie in het artikel dat de wachtlijsten in de kinder- en jeugdpsychiatrie met 10 a 20 % zullen toenemen? Zo nee, waarom niet?
3.
Welke maatregelen bent u van zins te nemen om tot een effectievere opvang en behandeling van jongeren met psychische problemen te komen?
4.
Welke maatregelen bent u van zins te nemen om tot een afdoende capaciteit voor de opvang en behandeling van jongeren met psychische problemen te komen?
Jeugdpsychiater overbelast
(Tonny van der Mee, Algemeen Dagblad, 28-02-2007)
Tieners worden op steeds jongere leeftijd pyschisch ziek verklaard, maar ze krijgen vaak geen adequate hulp.
Daardoor vertonen ze eerder crimineel gedrag of raken verslaafd.
De geestelijke gezondheidszorg kan de groei van deze jonge doelgroep niet opvangen. Zo'n 120.000 jongeren met ernstige psychische problemen worden niet behandeld. ,,Ze komen terecht in jeugdinrichtingen of de prostitutie,'' zegt Stef Bouwman, manager jeugd bij psychotherapeutisch centrum De Viersprong in Halsteren.
Deskundigen zien de leeftijdsgrens waarop de diagnose van een psychische aandoening wordt gesteld verschuiven. ,,We krijgen meer jongeren van onder de 15 jaar,'' zegt jeugdpsychiater Herman Wiersema van Accare in Groningen.
GGz Nederland verwacht dat de ernst van de psychische stoornissen toeneemt. Door een betere samenwerking met jeugdzorg kloppen meer jongeren aan voor hulp. ,,We denken niet dat de jeugd steeds zieker wordt, maar er is wel meer aandacht voor,'' meent een woordvoerder.
Mede door een tekort aan jeugdpsychiaters zullen de wachtlijsten in de kinder- en jeugdpsychiatrie met 10 tot 20 procent groeien.
In Nederland staan zo'n 400 kinder- en jeugdpsychiaters geregistreerd, maar de capaciteit is slechts 250 fulltimers. ,,De vraag zal toenemen. Jongeren weten makkelijker de weg naar de hulpverlening te vinden en ook jeugdzorg is alerter,'' zegt jeugdpsychiater Patricia Schothorst van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.
Klinieken en ambulante hulpverleners zijn huiverig om adolescenten met zware psychische problemen op te nemen of te behandelen. Het ontbreekt aan ervaring met deze jonge doelgroep. Bovendien is behandeling in een kliniek niet altijd de juiste oplossing. Wiersema: ,,Opname kan leiden tot een toename van de symptomen.''
Deskundigen pleiten voor een betere samenwerking, meer behandelplekken en een goede crisisopvang. GGz Nederland gaat kinderen in een vroeger stadium behandelen en meer preventie-activiteiten ontplooien.
Partij van de Arbeid