Nieuws
02-03-2007 |
Rol van Bouw-en Woningtoezicht bij duurzame bouw
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij bouwplannen met duurzame kwaliteiten. Om duurzame kwaliteit te realiseren kan de ambitie van een gemeente worden vastgelegd in een gemeentelijk duurzaam bouwen beleid of door het afsluiten van een (regionaal) convenant duurzaam bouwen. Maar wie zorgt er voor de naleving van dat beleid? Hoe zorg je er als gemeente voor dat afspraken ook daadwerkelijk tijdens de bouw worden nagekomen? Bouw- en Woningtoezicht heeft feitelijk alleen een handhavende functie voorzover het de wettelijke eisen van het Bouwbesluit betreft. Maar ook ten aanzien van duurzaam bouwen kan deze toezichthouder een rol spelen, door te controleren op de naleving van de afspraken.
Bouw- en Woningtoezicht (BWT) voert namens de gemeente het toezicht uit op de uitvoering van bouwprojecten. Dat betreft zowel het verlenen van vergunningen (preventieve toets) als het toezicht op de bouw. Deze vormen van toezicht richten zich op het naleven van de wettelijk verplichtingen volgens de bouwregelgeving (Bouwbesluit). Medewerkers van BWT worden vaak ook betrokken bij de naleving van gemeentelijk duurzaam bouwen beleid of een duurzaam bouwen convenant. Dat levert vragen op als: "Hoe moet je te werk gaan? Zijn er dingen waar je speciaal op kunt letten? Welke bevoegdheden heeft een toezichthouder van de gemeente?".
Kader schept houvast
Belangrijk is dat het college duidelijk aangeeft wat tot het gemeentelijk beleid hoort. Sommige gemeenten hebben duurzaam bouwen beleid voor hun eigen gebouwen. Overige bouwactiviteiten in de gemeente vallen dan onder een soort intentieverklaring. Voor de gemeentelijke gebouwen kan het beleid dan vertaald worden in de bouwplannen die volgens bestek uitgevoerd en gecontroleerd worden. De intenties kunnen alleen verzilverd worden als het ook komt tot 'verplichtende' afspraken met bouwpartijen.
Andere gemeenten hebben hun duurzame ambities vastgelegd in beleid en daarover afspraken gemaakt met bouwpartijen, bijvoorbeeld door het ondertekenen van een
Binnen de afspraken van een convenant nemen gemeenten veelal een controlerende taak op zich. Een voorbeeld daarvan is het
Toezicht op energie-aspecten
Onlangs heeft SenterNovem een pakket van hulpmiddelen op de markt gebracht voor het toezicht op de bouwplaats van de in het Bouwbesluit voorgeschreven energie-aspecten. De nieuwe hulpmiddelen zijn gericht op de verbetering van kennis van energie-aspecten en het efficiënt controleren van de EPN. Het betreft de volgende middelen:
* Cursus EPN-toezicht: Deze praktijkgerichte cursus behandelt de bouwkundige en installatietechnische aspecten van EPN-toezicht. Gemeentelijke inspecteurs krijgen aan de hand van voorbeelden en aandachtspunten een compleet overzicht van waar ze op kunnen letten. De cursus beslaat één dagdeel en is gratis voor gemeenten.
* Informatiebladen: De informatiebladen geven praktische informatie over verschillende installaties in woningen en de wijze waarop deze gecontroleerd kunnen worden.
* Checklist EPN-toezicht: De Checklist EPN-toezicht geeft een overzicht van de belangrijkste te controleren energie-aspecten op de bouwplaats, met daarbij vermeld de wijze waarop deze gecontroleerd kunnen worden en het moment in de bouwfase waarop dit moet gebeuren.
* Checklist op maat (in EPCheck): Met het computerprogramma EPCheck kan een uitdraai gemaakt worden van de controlepunten op de bouwplaats van een specifiek nieuwbouwproject. De controlelijst in de EPCheck geeft alleen de belangrijkste controlepunten weer.
* Rekenliniaal: Een meetlat waarmee de globale Rc-waarde van een (traditionele) buitengevel bepaald kan worden.
De hulpmiddelen zijn ontwikkeld op basis van een pilot bij zeven gemeenten, in overleg met gemeenten, de Vereniging BWT Nederland en het Ministerie van VROM.
Meer informatie staat op