Senternovem


Nieuws

05-03-2007 | Duurzame ambities bepalen

Om duurzame kwaliteiten met bouwplannen te realiseren kan een gemeente de ambitie vastgeleggen in een gemeentelijk duurzaam bouwen beleid of een (regionaal) convenant duurzaam bouwen. Welke instrumenten zijn voorhanden om ambities vast te leggen die toe te passen zijn in ontwerp en uitvoering en die te controleren zijn?

Instrumenten en 'duurzaam bouwen nieuwe-stijl'
Om ambities duurzaam bouwen afspraken vast te leggen in beleid of convenanten kunnen gemeenten gebruik maken van verschillende instrumenten. Zeer bekend zijn de maatregelen van het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen. In veel convenanten is afgesproken alle vaste maatregelen toe te passen en een nader bepaald deel van de variabele maatregelen. Nadeel van deze methode is dat het de ontwerpers en bouwers in hoge mate vastlegt en dat het toezicht tijdrovend is.

Nieuwe instrumenten dienen zich aan, zoals GPR Gebouw, dat een prestatie weergeeft in de vorm van een berekende score. Ontwerpers hebben nu de vrijheid om naar eigen inzicht te voldoen aan de score. De toezichthouder van BWT kan uitgaan van de berekening die overlegd wordt. Op www.dubonieuwestijl.nl is de aankondiging te zien van de conferentie 'Bouwen aan een duurzame toekomst' op 22 maart 2007 in Den Haag, waar onder meer de ervaringen van 18 gemeenten met GPR Gebouw zullen worden gepresenteerd.

Andere instrumenten zijn:

* Eco Quantum

* GreenCalc+

* DCBA-methode

Eco Quantum en GreenCalc+ zijn ontwerpinstrumenten die inhoudelijk gedetailleerder zijn dan GPR Gebouw. Dat laatste is meer een communicatie-instrument. De DCBA-methode is een tussenvorm die werkt met maatregellijsten. Met deze methode zijn ambities van stedenbouw tot gebouwniveau goed vast te leggen en te communiceren. Het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen heeft vooral waarde als naslagwerk, vanwege de uitgebreide informatie in de specificatiebladen die bij iedere maatregel horen.

Praktijk en bevoegdheden bouwtoezicht
Hoe controleert de toezichthouder van BWT nu de duurzame kwaliteit die uitgaat boven de eisen van het Bouwbesluit op de bouw van derden? Vanwege de reguliere controle (toetsprotocol) is het niet mogelijk om gedetailleerd toezicht te houden op bijvoorbeeld de naleving van een duurzaam bouwen convenant. Daarom is de preventieve toets op duurzame aspecten bij de aanvraag bouwvergunning een belangrijk moment. Daar kan de toezichthouder BWT voor zichzelf vaststellen wat de 'grote vissen' zijn, bijvoorbeeld:

* dikte en type isolatiemateriaal

* het goed aansluiten van isolatiemateriaal tegen de achterliggende constructie

* aansluitingen van bouwcomponenten in verband met luchtdichtheid
* HR++ glas

* certificaten van duurzaam geproduceerd hout en beton met grindvervangend granulaat

* waterbesparende voorzieningen

* energiezuinige installatie

In de bouw kan dan steekproefsgewijs voor deze belangrijke bouwdelen worden nagegaan of de afgesproken kwaliteit wordt geleverd. Zoals gezegd: het naleven van een duurzaam bouwen convenant is in de eerste plaats de (ere)zaak van de bouwende partijen zelf. BWT voert daarbij vooral een preventieve en signalerende taak uit.