Senternovem


Nieuws

05-03-2007 | Geen smoezen, maar met garantie duurzame prestaties leveren

Om bouwkwaliteit en duurzaamheid met elkaar te integreren moet zowel wat betreft proces als product aan een aantal voorwaarden worden voldaan, stelt Albert Kerssies, opdrachtmanager Klimaat en Gebouwde omgeving van SenterNovem. Rode draad daarbij is de verantwoordelijkheden die alle bouwpartijen hebben bij proces- en kwaliteitsverbeteringen. Opdrachtgevers moeten bekijken wat en hoe van het bouwproces prestatiegericht aanbesteed kan worden. Ontwerpende en uitvoerende partijen moeten kiezen voor een duurzame uitwerking. Daarbij moeten producten, materialen of installaties gebruikt worden die garanties bieden en die deze partijen vrijwaren van aansprakelijkheid op de (langere) termijn. Alleen dan kan een opdrachtnemer zonder risico de gevraagde prestatie leveren voor duurzame kwaliteit

Het realiseren van duurzaamheid in een project betekent feitelijk niets anders dan het toevoegen van extra kwaliteiten, zoals efficiënt beheer en onderhoud, toekomstbestendigheid of energie-efficiency. Bij de uitvoering van dit soort maatregelen is de kwaliteit van het bouwkundige en installatietechnische proces, de uitvoering van de bouw en de gebruikte materialen cruciaal. Procesverbeteringen zijn daarbij nodig. Maar ook garanties op materialen, bouwdelen, installaties of detailleringen. Bouwpartijen kunnen alleen over een langere dan nu gebruikelijke tijd aansprakelijk zijn als ze de zekerheid hebben dat ze die garanties kunnen geven. Alleen op die manier wordt voorkomen dat er na de oplevering gebreken optreden waarvoor bouwpartijen (financieel) aansprakelijk worden gesteld.

Niet voorschrijven
Het voorschrijven van bepaalde technieken, producten of materialen is niet te verkiezen. Dan verdient het overeenkomen van te leveren prestaties de voorkeur. De ontwerpende of uitvoerende partij kan dan een uitwerking kiezen waarbij de afgesproken prestatie is gegarandeerd. Of het nu gaat om aanpasbaarheid, flexibiliteit, energiezuinigheid, het toepassen van hergebruikte materialen of gecertificeerd duurzaam hout.

Als in het bestek staat dat het beton voor 20% uit granulaat moet bestaan of dat het hout gecertificeerd duurzaam moet zijn, dan moet de bouwer op garanties kunnen vertrouwen dat een bepaald materiaal of techniek zonder risico's toegepast kan worden. Dan hoeven aannemers niet met 'smoezen' te komen dat de in het bestek voorgeschreven kwaliteit niet op tijd leverbaar is. Of dat het duurder is. Er is immers een contractuele verplichting aangegaan om de gevraagde producten te leveren en aan te brengen. Het mooie aan kwaliteit- en procesverbeteringen is dat ze bijdragen het terugdringen van de faalkosten. Duurzaamheid en betaalbaarheid komen zo samen.

Albert Kerssies
Opdrachtmanager Klimaat en Gebouwde omgeving