Senternovem


Nieuws

05-03-2007 | Versnippering in de bouwsector: kans of bedreiging?

Versnippering in de bouwsector is één van de oorzaken van problemen zoals die zich bijvoorbeeld hebben voorgedaan bij het complex aan het Bos en Lommerplein. De toename van het aantal onderondernemers en gespecialiseerde toeleveranciers met eigen montageteams kan leiden tot afstemmingsverliezen en miscommunicatie. Dat levert risico op voor de constructieve veiligheid. Maar deze versnippering kan ook gevolgen hebben voor de milieukwaliteit en de functionele resultaten voor de uiteindelijke gebruiker. Integraal ontwerpen biedt oplossingen en kansen. Daarbij ligt het accent niet alleen op integrale oplossingen voor de klant, maar ook op een beter ontwerp met een van tevoren getoetste uitvoerbaarheid.

Een bekend voorbeeld van versnippering in de bouwwereld in de jaren zeventig van de vorige eeuw is de betonvlechter die de pvc-leidingen voor de elektravoorziening beschadigde, omdat hij anders zijn vlechtwerk niet kon afmaken. En andersom: de elektricien die het betonijzer opzij buigt omdat hij anders zijn leidingen en dozen niet kan aanbrengen. Iedere vakman heeft zo zijn eigen focus in de bouw.

Het toenemend aantal gespecialiseerde onderaannemers vergroot het aantal schakels in de bouwketen. De aandacht voor het totaal van alle facetten in het bouwproces wil nog wel eens tekortschieten, zo concludeerde ook het onderzoek 'Aansluitende milieuzorg in de bouw' uit 2000. Het denken in termen 'van wieg tot graf', een van de uitgangspunten voor kwalitatief goede bouwwerken, wordt sterk bemoeilijkt bij een dusdanige versnippering van het gehele proces. En hoe groter en ingewikkelder het bouwwerk, hoe groter het aantal faalfactoren.

Reikwijdte overzien?
Mag van alle partijen altijd verwacht worden dat zij die reikwijdte kunnen overzien als zij slechts voor een deelprobleem worden ingezet? Bij het functionalistisch denken wordt het probleem in kleinere deelproblemen opgesplitst en daarbij wordt er vaak al te gemakkelijk van uitgegaan dat de som van die deeloplossingen ook een optimale totaaloplossing oplevert. Zo ook binnen de bouwsector. Diverse partijen roepen dan ook dat de hoofdconstructeur weer terug moet op de bouwplaats. De minister geeft echter aan dat er eisen worden gesteld aan de kwaliteit van een bouwwerk, niet aan de hoedanigheid van betrokkenen bij het bouwontwerp. Het is de verantwoordelijkheid van de aanvrager van een bouwvergunning om er voor te zorgen dat de constructieve veiligheid gewaarborgd is.

Optimale oplossing
Bij integraal ontwerpen ligt het accent niet alleen op een integrale oplossing voor de klant, maar ook op een beter ontwerp met een van tevoren getoetste uitvoerbaarheid. Het resultaat van integraal ontwerpen is minder fouten tijdens de bouw en gebruik en een kortere realisatietijd. Het resultaat is ook een bouwwerk dat de meest optimale oplossing biedt tegen de laagst mogelijke levensduurkosten, dat uitgaat van de eisen en de wensen van de klant en dat rekening houdt met alle fasen van de levenscyclus. Deze werkwijze biedt grote tijdwinst en minder faalkosten, doordat het ontwerp optimaal is afgestemd op de uitvoering zonder verlies aan functionaliteit.

Integraal ontwerpen heeft niet tot doel de versnippering tegen te gaan of op te heffen, maar juist alle disciplines op de juiste momenten in het ontwerp- en realisatieproces te betrekken. Activiteiten kunnen daardoor ook beter op elkaar worden afgestemd en de specifieke kennis van betrokken onderaannemers en toeleveranciers kan optimaal worden ingezet. Het infoblad "Integraal ontwerpen: proces tot een duurzaam gebouwde omgeving" gaat nader in op deze manier van werken.

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/05/E274-senternovem-.html" title="Senternovem "]