PvdA Evert Vermeer Stichting


05 MAART 2007
Verslag: 'China in Afrika: kans of bedreiging?'

In de Passenger Terminal aan het Amsterdamse IJ vond zaterdag de FNV China Conferentie plaats. De opkomst van China als nieuwe economische grootmacht leidt in Europa tot heftig debat, maar de grootste gevolgen lijken vooralsnog vooral merkbaar in Afrika. De EVS was daarom betrokken bij de organisatie van een debat over China in Afrika.

Diederik Samsom (PvdA Kamerlid), Hans Moleman (Volkskrant) en Pascal Richard (Zimwatch) gingen onder leiding van journalist Linda Polman in op de vraag of de groeiende aanwezig van China in Afrika gezien moet worden als kans of bedreiging.

Afgelopen weekend stond er een groot artikel van China correspondent Hans Molenman in de Volkskrant. In het artikel beschrijft hij de pogingen van de Zimbabwaanse President Robert Mugabe om Chinese investeerders te verleiden grote sommen geld in zijn steeds armer wordende land te investeren. Deze pogingen zijn tot nu toe niet erg succesvol. Gevraagd naar de oorzaak van het uitblijven van Chinese investeringen legt Molenman, in Nederland voor de FNV Conferentie, uit dat dit falen niet te maken heeft met morele bezwaren die de Chinezen hebben tegen het regime van Mugabe. Zimbabwe is volgens Molenman voor de Chinezen zakelijk gezien gewoon niet interessant genoeg: Chinezen zijn de nieuwe VOC-ers. Ze landen ergens, kijken of er gehandeld kan worden en gaan vandaar uit weer verder.

De opkomst van China in Afrika voltrekt zich niet langer onopgemerkt. China is opzoek naar grondstoffen om haar explosief groeiende economie te voeden. Deze zoektocht leidt tot een groeiende aanwezigheid van China in Afrika; een continent met rijke voorraden aan edele metalen en olie. Sommigen stellen dat China in haar honger naar olie de effectiviteit van Westerse ontwikkelingsprojecten aantast. Samsom noemt deze kritiek hypocriet en pijnlijk. Pijnlijk omdat 40.000 Westerse ontwikkelingsorganisaties niet in staat zijn geweest Afrika uit de armoede te halen: onze manier van ontwikkeling brengen faalt aldus Samsom. De mening dat de kritiek hypocriet is, wordt gedeeld door Pascal Richard: wie zijn wij om kritiek te leveren zolang we regimes als in Saoedie Arabië blijven steunen om onze eigen olietoevoer veilig te stellen?.

De hypocrisie ontslaat ons echter niet van de plicht om te handelen en met alle politieke macht in te grijpen aldus Samsom. Daarbij noemt hij Sudan als expliciet voorbeeld. Nadat alle Westerse oliemaatschappijen half jaren negentig van de vorige eeuw uit Soedan vertrokken, als gevolg van een internationaal boycot tegen de regering in Karthoum, sprong China in het onstaande gat. Nu China steeds meer olie uit Soedan betrekt, blokkeert het land in de VN Veiligheidsraad alle resoluties om de mensenrechtenschendingen in de Darfur regio aan te pakken.

Samsom stelt dat het Westen op twee manieren kan reageren op de Chinese concurrentie. Ten eerste moet het Westen zich realiseren dat het een idee-fixe is om te denken dat China normen en waarden gaat toepassen in haar buitenlandbeleid die zij zelf niet eens in haar binnenlandbeleid toepast: dat doet Europa ook niet, denk maar aan het verschil aan eisen die we stellen aan arbeidsvoorwaarden en milieuvervuiling in Europa en aan landen buiten Europa. Dat wil niet zeggen dat via multilaterale kanalen, zoals bijvoorbeeld de VN, het Westen er niet alles aan moet doen om China te overtuigen van de noodzaak om bijvoorbeeld het regime in Khartoem hard aan te pakken.

Daarnaast stelt Samsom dat we moeten zorgen dat onze aanpak effectiever is dan die van de Chinezen. Dat kan volgens het PvdA Kamerlid alleen door veel meer nadruk te leggen op het ontwikkelen van handel. Op dit moment is er volgens hem in de ontwikkelingssector sprake van een hype aan onderwijs en democratisering. Hoewel beide zeer noodzakelijk zijn, moet er volgens Samsom meer aandacht komen voor de belangrijke rol die handel kan spelen bij het creëren van effectieve en duurzame armoedebestrijding.

Europa blijft echter een buitenstaander als het gaat om de relatie die China en Afrika met elkaar aangaan. Gevraagd naar de reactie van de Chinese regering op de bemoeienis van het Westen op de Chinees-Afrikaanse relaties stelt Hans Molenman dat het vooralsnog wordt afgedaan als gemopper van oude kolonialen.

Door Mark Vermeulen