Gemeente Tilburg

5-3-2007
Duurzame Driehoek: meer partners, meer slagkracht Ondertekening in Natuurmuseum

Op maandag 5 maart is de nieuwe Intentieverklaring Duurzame Driehoek voor de periode 2007 - 2010 ondertekend in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Zestien gemeenten, waaronder Tilburg, twee waterschappen en de Provincie Noord-Brabant bewaken en vergroten de bestaande natuurlijke, historische en culturele waarden in de driehoek 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. De leden van de Duurzame Driehoek voeren samen concrete duurzaamheidprojecten uit op basis van een intentieverklaring.

Estafette
Gedeputeerde Annemarie Moons en het dagelijks bestuur van de Duurzame Driehoek reden maandag met een taxibusje op aardgas langs vier locaties: 's-Hertogenbosch, Tilburg, Eindhoven en Boxtel. Een 'estafette' door de Duurzame Driehoek. Op iedere locatie heeft een aantal gemeenten een duurzaamheidsproject gepresenteerd. Aangezien Tilburg dit jaar tot Duurzaamste stad van Nederland is uitgeroepen, vond de officiële ondertekening daar plaats. Wethouder Els Aarts heeft namens de gemeente de Intentieverklaring ondertekend.

Uitbreiding Duurzame Driehoek
De Duurzame Driehoek breidt uit. Haaren en Heusden zijn nieuwe partners geworden. Ook de waterschappen Aa en Maas en De Dommel zijn maandag toegetreden. Els Aarts: "Dat is een goede zaak, want samen zijn we sterker. We moeten wel zorgen dat we een slagvaardige organisatie blijven." Tilburg is dan ook voorstander van samenwerking tussen diverse organen die momenteel in hetzelfde werkgebied opereren (Het Groene Woud, Innovatieplatform Duurzame Meierij, Reconstructie-cie etc).

Goede formule
De leden van de Duurzame driehoek werken actief samen met zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven en burgers. Afgelopen jaren is gebleken dat de formule van de Duurzame Driehoek werkt. Er zijn verscheidene concrete projecten uitgevoerd. In Tilburg zijn bijvoorbeeld kleine windturbines geplaatst, via basisscholen zijn nestkasten opgehangen en er hebben educatieve projecten plaatsgevonden. Deze formule werkt niet alleen inspirerend, maar is ook in financiële zin voor de deelnemende partijen aantrekkelijk. Het college heeft daarom op 13 februari 2007 besloten om te blijven participeren in de Duurzame Driehoek. De gemeente Tilburg draagt (onder voorbehoud van goedkeuring door de raad) jaarlijks structureel 20.000,-- bij aan de Duurzame Driehoek. Afhankelijk van de nieuwe projecten die opgestart gaan worden, kan Tilburg besluiten extra middelen in te zetten, tot een maximum van 50.000,- per jaar.


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/05/E248-gemeente-tilburg.html" title="Gemeente Tilburg"]