Unicef



Ook Madagascar getroffen door overstromingen 05 maart 2007, Antanavarivo - Voahangisoa Nirina en haar man lieten dertien jaar geleden ter gelegenheid van hun huwelijk in Antanavarivo een huis bouwen. Ze stichtten er een gezin en kregen vijf kinderen, maar zes weken geleden verwoestte cycloon Bondo hun huis en al hun bezittingen.

Op Madagascar zijn meer dan 32.000 mensen dakloos geworden door overstromingen. Meer dan de helft van hen woont in de hoofdstad Antanavarivo. Foto: Unicef Madagascar/2007/Toky Op Madagascar zijn meer dan 32.000 mensen dakloos geworden door overstromingen. Meer dan de helft van hen woont in de hoofdstad Antanavarivo. Foto: Unicef Madagascar/2007/Toky

Het gezin woont nu met 120 andere mensen in een tent die door Unicef beschikbaar is gesteld. "Dit is het ergste dat ik ooit heb meegemaakt. Ik zou niet weten wat we zonder deze opvang hadden moeten beginnen," zegt mevrouw Nirina. "Godzijdank kunnen mijn kinderen gewoon naar school blijven gaan. Het maakt hun leven nog enigszins normaal, maar we durven niet in de toekomst te kijken."

Stille ramp
Het eiland Madagascar is sinds december vorig jaar getroffen door twee cyclonen, een tropische storm, ongekend hevige overstromingen en - heel paradoxaal - droogte in het zuiden. De overstromingen hebben zeven doden geëist en meer dan 32.000 mensen zijn dakloos geworden. Meer dan de helft van deze mensen is afkomstig uit de hoofdstad Antanavarivo. Ze verblijven nu in tijdelijke opvangcentra en in tenten. Het is sinds 1959 pas de tweede keer dat overstromingen zulke verwoestingen in Antanavarivo hebben aangericht; de dijken die de stad beschermen konden het vele water niet aan.

Bruno Maes, directeur van het Unicef-kantoor op Madagascar, betitelt de gebeurtenissen als een 'klassieke stille ramp'. "Gelukkig hebben we niet te kampen gehad met grootschalige ziekte-uitbraken of honderden doden, maar de kinderen die zijn getroffen door de natuurrampen leven in extreem kwetsbare omstandigheden terwijl het cyclonenseizoen nog volop aan de gang is. We zijn bang dat de situatie voor hen nog meer zal verslechteren."

Deel van de oogst is verloren gegaan De regering van Madagascar en hulporganisaties hebben de getroffen bevolking op veertig plaatsen in de hoofdstad ondergebracht. Unicef heeft 15.000 families voorzien van waterzuiveringsmiddelen, jerrycans, bakken voor het opvangen van regenwater, latrines en zeep. Om ervoor te zorgen dat het onderwijs door kan gaan, heeft Unicef ook School-in-a-Box kits geleverd met daarin leermaterialen voor ongeveer 2.765 leerlingen.

Unicef heeft tenten geleverd waarin dakloze families tijdelijk kunnen verblijven. Foto: Unicef Madagascar/2007/Toky Unicef heeft tenten geleverd waarin dakloze families tijdelijk kunnen verblijven. Foto: Unicef Madagascar/2007/Toky

Niet alleen de hoofdstad, ook het platteland heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de overstromingen. Meer dan 150.000 boerenfamilies zijn getroffen en tien procent van de landbouwproductie van dit jaar is verloren gegaan.

Droogte in het zuiden
In het zuiden van Madagascar is het vooral heel droog. In dit gebied lijden 582.000 mensen onder de gevolgen ervan, waaronder 7.000 kinderen onder de vijf jaar die acuut ondervoed zijn. Hulpteams zorgen ervoor dat deze kinderen therapeutische voeding krijgen en dat ook hun families van voedsel worden voorzien.

De laatste cycloon is nog niet van Madagascar vertrokken, of de volgende is alweer in aantocht. Na meer dan veertig dagen hulpverlening is het geld echter op. De regering vraagt de internationale gemeenschap daarom om 242 miljoen dollar, maar er is tot nu toe nog maar weinig geld van donoren binnengekomen.