Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 2 maart 2007

Waar zijn wij in dit land mee bezig?
Rechtbank tikt alcoholpolitie op de vingers

Winkeliers hebben het afgelopen jaar massaal bezwaar gemaakt tegen de onterechte boetes die de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) uitdeelt bij de verkoop van alcohol. De vaak onterechte boetes leiden bij winkeliers tot een hoop ergernissen. Helemaal in het kader van administratieve lastenverlichting gaat de huidige manier van handhaving van de leeftijdsgrens alle perken te buiten.

Om als winkelier het tegendeel van de onterechte boete te bewijzen en je gelijk te krijgen moet je stevig in je schoenen staan: dit gaat namelijk gepaard met een heleboel hindernissen. De procedure kost veel tijd, geduld en extreem veel energie. Op deze manier houdt de winkelier weinig tijd over om zijn winkel te runnen en maakt veel kosten om zijn gelijk te krijgen. Deze kosten worden uiteindelijk door de consument betaald.

Er is een klein lichtpuntje in het slopende proces: de rechtbank Haarlem heeft deze week een slijter in twee zaken in het gelijk gesteld bij zijn bezwaar tegen een onterecht opgelegde bestuurlijke boete van de alcoholpolitie over de handhaving van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol.

Met de uitspraak van de rechtbank in Haarlem is duidelijk dat de VWA veel zorgvuldiger te werk moet gaan. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is blij met de uitspraak van de rechtbank en ziet vol vertrouwen de afwikkeling van een groot aantal lopende zaken tegemoet.

Eerder kwam de VWA al in opspraak omdat door de autoriteit eenzijdig melding werd gemaakt dat de detailhandel tieners als lokaas moest inzetten. De VWA wil minder controleren bij winkels die zelf maatregelen nemen om de verkoop van alcohol te verbeteren, daarbij wil de alcoholpolitie dat minderjarige mystery guests worden ingezet. De detailhandel verwerpt het inzetten van minderjarige mystery guests.

Waar zijn wij in dit land mee bezig?
Deze verspilde energie, tijd en geld kan beter worden ingezet om te komen tot een gezamenlijk handhavingssysteem die uiteindelijk bijdraagt aan hetgeen waarom het werkelijk draait: het terugdrijven van alcoholmisbruik onder jongeren. Strafbaarstellen van jongeren dient snel te worden uitgevoerd zodat het mes aan twee kanten gaat snijden.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.