Koffiestop: een moment van ontmoeting en bezinning

26.02.2007 / 13:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Cordaid

Cordaid

PERSBERICHT
Datum: 26 februari 2007

Vastenaktie Koffiestop overal in het land vanaf 2 maart 2007

Koffiestop: een moment van ontmoeting en bezinning

Elk voorjaar staan twee momenten centraal binnen Katholiek Nederland. Dat zijn Carnaval en Pasen. De dagen hiertussen zijn van oudsher de veertig dagen dat er gevast werd. Dagen van bezinning. De meeste mensen vasten dan wel niet meer, het bezinnen is gebleven. En anders toch zeker de vraag: heb ik niet te veel gegeten, pas ik nog wel in mijn zomerkleren? Een natuurlijk mechanisme van de mens.

Op 2 maart houdt Vastenaktie een Koffiestop. Vastenaktie heeft haar achterban in het land gevraagd om met een Koffiestop mensen in contact te laten komen met elkaar. Op ruim zeventig locaties zullen rond deze datum vrijwilligers thuis, op het werk, op school, in de kerk of tijdens een activiteit van een vereniging een extra speciaal kopje koffie te schenken. Een lijst met data en locaties kunt u vinden op www.vastenaktie.nl.

Vastenaktie heeft de Koffiestop samen met de Belgische Vastenactie 'Broederlijk delen' bedacht. Ook in België worden er door het hele land rond 2 maart koffiestops georganiseerd. De bedoeling van de Koffiestop is dat mensen de tijd nemen om even stil te staan bij de hectiek van alledag en te beseffen dat we vaak zoveel moeten van onszelf. Wat betekent dit voor anderen dat wij ons zo opstellen? Wat geeft het onszelf uiteindelijk? Vastenaktie hoopt dat mensen gestimuleerd worden even na te denken over zichzelf en over het leven. Daarnaast is een Koffiestop ook gewoon gezellig. Het brengt mensen samen.

Vasten begint met het maken van bewuste keuzes. Eenmaal bezig komt er vaak een proces op gang dat tot nieuwe, heldere inzichten leidt. Vasten stelt mensen open voor dingen die anders zomaar aan ze voorbij gaan, waardoor ze zich vaak een heel ander mens gaan voelen.

De kern van de Vastenaktie-campagne 2007 is: Doe sober, want het leidt tot een spiritueel bewustzijn van waaruit je weer kan delen! Delen is in dit geval niet uitsluitend materieel of fondsenwervend bedoeld. Solidariteit, gemeenschapsgevoel, oog en medeleven voor je naasten zijn minstens zo belangrijk. Delen leidt tot groei. Niet alleen bij jezelf, maar juist bij anderen.