Politie Hollands Midden

Datum: 2 maart 2007

Politie Hollands Midden Nieuwe klas vrijwillige Politie gestart In de zomermaanden van 2006 zocht Politie Hollands Midden actief naar politievrijwilligers. Naar aanleiding van verhalen en ervaringen van politievrijwilligers in kranten, op radio en tv hebben zich 200 geïnteresseerden aangemeld. Na een zware selectieronde is een groep van 80 politievrijwilligers overgebleven en inmiddels is een groep van 27 personen aan de opleiding begonnen. Eén van hen, Kim Trommel (36), vertelt openhartig over haar persoonlijke redenen om zich aan te melden en haar ervaringen tot dusver met de politie.

"We zijn net begonnen met de opleiding, maar ik heb nu al het idee dat ik met andere ogen, met 'politieogen', tegen situaties aankijk", aldus Kim. De groep politievrijwilligers is nog onbekend met het politiewerk en wil zoveel mogelijk kennis vergaren tijdens de opleidingsavonden. Kim: "Zowel de groep vrijwilligers als de begeleiders vanuit de politie zijn zeer enthousiast en gemotiveerd. Er ontstaat nu al een hechte band tussen de groep politievrijwilligers, niet opmerkelijk, omdat het een pittige opleiding is waarbij het belangrijk is om ervaringen te kunnen delen, en dat kan! De politie schenkt veel aandacht aan persoonlijk contact".

Kim werkt als secretaresse bij een groot engineeringsbedrijf in Leiden. Ze wil al jaren bij de politie werken, maar tot nu toe lieten privé-omstandigheden dit niet toe. Van de zomer werd ze via een huis-aan-huisbrief

Foto: secretaresse én politievrijwilliger

op de hoogte gebracht van de wervingsactie van politievrijwilligers door Politie Hollands Midden. "Het geeft mij de mogelijkheid mijn huidige baan voort te zetten waaraan ik veel plezier beleef, maar ook een nieuwe uitdaging aan te gaan".

Steentje bijdragen aan veiligheid Een belangrijke reden voor Kim om toe te treden tot het vak politievrijwilliger is dat zij op deze manier beroepsagenten kan ondersteunen in het werk. "Door te assisteren tijdens koopavonden of bij grote evenementen kan je de beroepsagenten ontlasten. Uiteraard kan je niet zo maar iedereen als agent op straat zetten en moet je mensen opleiden om kwaliteit te kunnen leveren. Daarvoor zijn wij, de vrijwilligers. Uiteindelijk kunnen wij werk overnemen van de beroepsagenten die daardoor meer tijd overhouden voor zaken waarvoor zíj de expertise in huis hebben. In plaats van alleen maar te roepen: 'ga eens boeven vangen' draag ik mijn steentje bij".

Mogelijkheid tot specialisatie Een politievrijwilliger krijgt in eerste instantie een uigebreide politieopleiding waardoor hij of zij op straat goed op situaties kan inspelen. Dit betekent dat de politievrijwilligers goed op de hoogte moeten zijn van de wet. Het leren van wetteksten is echter maar één onderdeel van de opleiding. Door middel van rollenspellen, praktijkgerichte opdrachten en stages worden de vrijwilligers 'blauw' gekleurd.

Wanneer deze opleiding is afgerond heeft een politievrijwilliger de mogelijkheid om zich te specialiseren. Kim wil graag als politiebiker aan de slag. "Ik vind het heerlijk om buiten aan het werk te zijn, groepen jongeren aan te spreken en in te spelen op de situatie. Mijn motto is: anderen behandelen zoals je zelf ook behandeld wilt worden".

Vrijwilliger? Eigenlijk is 'politievrijwilliger 'een apart woord als je bedenkt wat het allemaal inhoudt. Je krijgt een 3 jarige opleiding die door de politie bekostigd wordt. Je krijgt onder meer trainingen op het gebied van zelfverdediging, reanimatie, omgaan met agressie en aanhoudingsvaardigheden. Daarnaast is het een duale opleiding, vanaf het begin van de opleiding gaan politievrijwilligers met agenten de straat op om aan het 'echte politiewerk' te ruiken. Aangezien de politie investeert in de opleiding wordt er ook wat van de cursisten verwacht. Politievrijwilligers worden minimaal 240 uur per jaar als agent ingeroosterd. Hiertegenover staat een kleine onkostenvergoeding. "Voor het geld moet je het niet doen. Je moet je aanmelden omdat je iets wil betekenen voor de maatschappij, je moet gemotiveerd zijn. Ben je dat niet, dan kom je waarschijnlijk niet eens door de selectie heen", aldus Kim. Net als een beroepsagent moet een vrijwilliger eerst een scala van testen doorstaan alvorens tot de politie toegelaten te worden. Een medische keuring, een sporttest en vaardigheidsoefeningen. "Er komt zelfs een psychiater aan de pas! Met al deze testen geeft de politie aan dat zij het vak 'politievrijwilliger' zeer serieus neemt. Daardoor word je ook in de teams volledig geaccepteerd als politieagent". Kim hoopt in 2010 klaar te zijn met de opleiding. Voorlopig loopt ze stage in Team Leiden Midden. "Handig want dat is in de buurt, kan ik goed combineren met mijn werk en mijn privé leven. Je hebt trouwens als vrijwilliger sowieso veel zeggenschap over welke uren je wordt ingezet, alles gaat in goed overleg."

Geïnteresseerd? Politie Hollands Midden start binnenkort weer een klas met politievrijwilligers. Nieuwe collega's die een steentje willen bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van onze samenleving. Politiemannen en -vrouwen die in hun vrije tijd met dezelfde bevoegdheden als hun beroeps collega's op straat aan de slag gaan. Belangstellenden worden uitgenodigd contact op te nemen met dhr. H. Stolk, 0182-587642. Meer informatie is ook op internet te vinden via www.politievrijwilliger.nl.

--- noot voor de redactie/

Politie Hollands Midden