Wageningen Universiteit

" een microscopische analyse van arabidopsis chromatine" Ir. J.J. Willemse : " Een microscopische analyse van Arabidopsis chromatine"

2 mrt 2007 13:30

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. A.H.J. Bisseling (Moleculaire biologie mbav de ontwikkelingsbiologie van planten)

Co-Promotor: Dr. J.H.S.G.M. de Jong, Dr. J. Wellink

Genetische informatie wordt opgeslagen in de kern van cellen van eukaryote organismen. Hierbij zijn meerdere eiwitten betrokken, en samen met het DNA wordt dit chromatine genoemd. Modificaties op histonen en DNA worden gebruikt om een onderscheid te maken tussen open en gesloten chromatine. LHP1 is een van de eiwitten die vervolgens aan dit soort modificaties kunnen binden.

Dit proefschrift beschrijft een nieuwe methode om DNA hoeveelheden in arabidopsis kernen te bepalen. Deze kwantificatie maakt duidelijk dat cellen in de vaatbundel geëndoredupliceerd zijn na de eerste celdeling, en dat de cel cyclus in de corticale en endodermale cellen ongeveer gelijk verloopt met hun ouder/dochter cellen. Dit is zichtbaar is doordat groepen van cellen tegelijkertijd een verhoogde DNA hoeveelheid bevatten. Deze organisatorische veranderingen hebben ertoe geleid dat we de mobiliteit van het chromatine zijn gaan onderzoeken.

Chromatine moet flexibel zijn zodat verschillende processen toegang hebben tot het onderliggende DNA. De mobiliteit van Histon2B werd bepaald m.b.v. FRAP wat laat zien dat histonen redelijk onbeweeglijk zijn, vooral in heterochromatine. Daardoor vroegen we ons af hoe dynamisch histon bindende eiwitten zijn.

LHP1 (een histon bindend eiwit) heeft een flexibele interactie met DNA. Door gebruik te maken van gemuteerde eiwitten, werden de functies van de verschillende geconserveerde eiwitdomeinen bepaald. Gebaseerd op deze resultaten is een hypothetisch model hoe LHP1 functioneert samengesteld.




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie