Wageningen Universiteit

"karakterisering van celwandpolysacchariden in bosbessen en zwarte bessen" De heer H. Hilz : "Karakterisering van celwandpolysacchariden in bosbessen en zwarte bessen"

2 mrt 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr.ir. A.G.J. Voragen (Levensmiddelenchemie)
Co-Promotor: Dr. H.A. Schols

Tijdens de productie van bessensap worden polysacchariden vrijgemaakt uit de celwanden. Wanneer de bessen worden geplet veroorzaken deze polysacchariden verdikking en een hoge viscositeit met een lagere sap opbrengst en lichtere kleur tot gevolg. Dit kan worden voorkomen door het gebruik van enzymen, die deze polysacchariden afbreken. Om deze enzymen optimaal te gebruiken, is kennis van de structuur en samenstelling van de celwanden noodzakelijk. In dit proefschrift wordt de structuur en samenstelling van celwanden in bosbessen en zwarte bessen beschreven. De behaalde resultaten worden gebruikt om veranderingen in de celwanden tijdens verschillende behandelingsmethoden, zoals enzym- en hoge druk-behandeling, te volgen. Een hogere viscositeit en een lagere sapopbrengst konden worden teruggekoppeld aan veranderingen in de pectine structuur. Op basis van deze kennis kan een synergistisch effect worden bereikt door de combinatie van hoge druk- en enzym behandeling.

Titel proefschrift: "Characterisation of cell wall polysaccharides in bilberries and black currants"




Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie