---
Nr. 36
1 maart 2007
Gemeente voert Protocol ongewenste omgangsvormen in
Geen ongewenst gedrag op de werkvloer
De gemeente Rotterdam heeft in het Protocol ongewenste omgangsvormen afspraken vastgelegd over de manier waarop gemeenteambtenaren met elkaar op de werkvloer horen om te gaan. Met dit Protocol wil Rotterdam als werkgever zorgen voor een goede werksfeer en duidelijkheid bieden over de te volgen procedures bij klachten.
Onacceptabel gedrag
Het Protocol vloeit voort uit de Arbowet. Deze wet bepaalt dat werkgevers verplicht zijn medewerkers te beschermen tegen ongewenste omgangsvormen. Het gaat daarbij om seksuele intimidatie, pesten, agressie, geweld en discriminatie tussen medewerkers onderling. Met de invoering van het protocol ongewenste omgangsvormen verwacht het college bovendien tegemoet te komen aan een wens van de Raad (motie Wijntuin, PvdA) over de aanpak van onacceptabel gedrag op de werkvloer.
Gemeentebrede aanpak
Met het invoeren van één Protocol voor de hele gemeente, zorgt Rotterdam er voor dat al haar medewerkers kunnen rekenen op dezelfde aanpak. Bovendien voorziet het Protocol in een zorgvuldige procedure met een duidelijke aanpak die meer houvast en zekerheden biedt voor degene die een klacht aandraagt. De verwachting is dat medewerkers dan niet lang met een klacht blijven rondlopen, maar dat eerder melden, waardoor het probleem ook eerder kan worden aangepakt. Daarnaast draagt het Protocol bij aan het eenvoudiger uitwisselen van ervaring en kennis tussen de diensten. Wethouder Baljeu (Organisatie): "Dit Protocol past bij een goed personeelsbeleid en draagt bij aan een goede sfeer op de werkvloer. Collegialiteit, respect en aandacht voor elkaar horen tot de normale omgangsvormen. We spreken in het Protocol met elkaar af dat we ongewenst gedrag voorkomen door bijvoorbeeld goede voorlichting en alert te reageren als het een keer mis gaat."
Vertrouwenspersoon
Onderdeel van het Protocol is de aanstelling van één vertrouwenspersoon voor de hele gemeente. Bij deze vertrouwenspersoon kunnen alle medewerkers van de gemeente met hun klachten over ongewenst gedrag van collega's terecht. Daarnaast krijgt de gemeente Rotterdam een gemeentebrede klachtencommissie. Deze commissie behandelt klachten uit diensten die geen eigen klachtencommissie hebben, klachten die over hoofden van dienst gaan of klachten waar meerdere diensten van de gemeente betrokken zijn.
Evaluatie
Het Protocol ongewenste omgangsvormen zal één jaar na invoering worden geëvalueerd. Ook zal er een onderzoek plaatsvinden onder medewerkers die contact hebben gehad met vertrouwenspersonen en/of een klacht hebben ingediend. Hiermee wil de gemeente onderzoeken of ook bij de gemeente Rotterdam sprake is van nadelige gevolgen van klagen over ongewenste omgangsvormen op de werkplek.
Het Protocol sluit aan bij het gemeentelijke Integriteitbeleid en bij het Geweldsprotocol, dat betrekking heeft op geweld van burgers tegen ambtenaren.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam