Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: HZ 082
Datum: 1 maart 2007

Friezen voelen zich veilig en gezond

Fryslân brengt tweede Sociaal Rapport uit

Het tweede Sociaal Rapport van Fryslân is verschenen. Één keer in de vier jaar stelt de provincie dit rapport op om de stand van zaken op sociaal gebied op te maken, gelijklopend met de collegeperiodes van Gedeputeerde Staten. Het vormt de opmaat voor een serie sociale debatten en uiteindelijk de sociale agenda voor de komende bestuursperiode.

Het Sociaal Rapport geeft zicht op relevante sociale vraagstukken uit de samenleving. Het geeft een beeld van de Friese bevolking op een aantal terreinen. Hoe ziet de Friese bevolkingsopbouw er bijvoorbeeld uit? Hoeveel mensen zijn werkloos of hebben een uitkering, hoe gaat het met de Friese jongeren, hoe staat het met de gezondheid van de Friezen, is er voldoende zorg voor ouderen en gehandicapten en wat zijn de ontwikkelingen in de leefbaarheid?

Thema's en trends
Vijf thema's staan centraal in het Sociaal Rapport: diversiteit, modern burgerschap, vermaatschappelijking van de zorg, zorg om de jeugd en leefbaarheid en veiligheid. In de rapportage van 2004 zijn die thema's ook gebruikt. Van alle thema's worden de ontwikkelingen in de provincie beschreven. Daarnaast worden enkele belangrijke maatschappelijke trends gesignaleerd op het gebied van individualisering en participatie, vergrijzing en ontgroening en regionalisering en internationalisering.

Een van de opvallende gegevens is dat maar liefst 83% van de Friese jongeren zich gezond voelt. Een andere zichtbare trend is dat Friezen zich veiliger voelen dan de gemiddelde Nederlander, 18% tegen 24%. Met het oog op de komende Statenverkiezingen is het tenslotte aardig te melden dat de opkomst in Fryslân met 63% hoger ligt dan landelijk (58%).

Debatten
Het tweede Sociaal Rapport is de start van een serie sociale debatten die in maart en april in de provincie worden gevoerd met burgers, maatschappelijke organisaties en bestuurders. Die debatten zijn bedoeld om enerzijds een beeld te krijgen van actuele sociale vraagstukken en anderzijds zicht te krijgen op de rol die de provincie Fryslân kan spelen bij het oplossen van die vraagstukken. Ze vormen bovendien samen met het rapport de basis voor de Sociale Agenda. Die agenda wordt gevuld met thema's waaraan de provincie de komende bestuursperiode een bijdrage wil leveren. Provinciale Staten moeten de Sociale Agenda uiteindelijk vaststellen. Daarna wordt deze uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma per jaar.

Het Sociaal Rapport 2007 is te vinden op www.fryslan.nl/sociaalbeleid.


---- --