Nr. 37
1 maart 2007
Rotterdam pakt illegale prostitutie aan
Rotterdam gaat de aanpak van illegale prostitutie aanscherpen. De belangrijkste maatregel die Rotterdam neemt, is het verbeteren van de positie en weerbaarheid van de illegale prostituees. Dat gebeurt door de introductie van een zogenaamd 'beschermingsarrangement'. Doel hiervan is het bieden van een zo effectief mogelijke bescherming van de betrokken vrouwen. Vaak zijn zij slachtoffer van mensenhandel. Met deze aanpak zet Rotterdam in op verbetering van de prostitutiesector en de bestrijding van mensenhandel.
Met de aan de gemeenteraad voorgestelde aanpak om de illegale prostitutie meer beheersbaar te krijgen, gebruikt het college van B en W van Rotterdam de aanbevelingen van het Verwey-Jonker Instituut. Dat instituut heeft in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar de aard en de omvang van de (illegale) prostitutie in Rotterdam. Hiervoor is veldwerk gedaan en werden professionals van politie en hulpverlening, exploitanten en prostituees geïnterviewd.
Conclusies en aanbevelingen Verwey-Jonker Instituut
Bij illegale prostitutie kan het gaan om bedrijven zonder vergunning, zoals prostitutie in de niet-legale escort of het animeren in bars en cafés, massagesalons en zonnestudio's. Maar ook om prostitutie door minderjarigen, prostitutie door meerdere personen in woonpanden, bemiddeling door jongens op straat en illegale situaties in legale bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat de illegale prostitutie minstens zo groot is als de legale prostitutie in clubs en seksinrichtingen. Overigens is de legale prostitutiesector minder groot dan vaak wordt gedacht. Geraamd wordt dat er in Rotterdam op dagbasis ongeveer 400 prostituees in de legale sector werken en 450 in de illegale sector.
De belangrijkste aanbeveling van het Verwey-Jonker Instituut betreft het nemen van maatregelen om de positie en de weerbaarheid van de prostituees te versterken door het 'beschermingsarrangement'. Concreet betekent dit het eerder en beter helpen van slachtoffers. Maar ook het verwerken en doorgeven van signalen van onder andere legale exploitanten en een gestructureerde informatie-uitwisseling over daders en slachtoffers van mensenhandel of dwang. Daarnaast is het belangrijk om de legale sector aantrekkelijker te maken, uit te breiden én te verbeteren.
Aanpak Rotterdam
Omdat illegale prostitutie en mensenhandel nauw met elkaar verweven zijn, maakt de aanpak van illegale prostitutie deel uit van de bredere aanpak van Maatschappelijke Integriteit. Dat is een prioriteit in het Collegeprogramma 2006 - 2010. De aanpak Maatschappelijke Integriteit richt zich onder andere op exploitanten die vrouwen dwingen tot prostitutie, maar ook op de praktijken van loverboys en prostitutie door minderjarigen.
Om een complex vraagstuk als prostitutie goed aan te pakken maakt de gemeente gebruik van de aanpak van jeugdprostitutie, zoals die in Rotterdam sinds 2005 met succes wordt toegepast. Rotterdam sluit aan bij de expertiseteams van politie en justitie. In deze opzet zijn alle partners met elkaar verbonden. Daardoor ontstaat een snelle en geoliede aanpak.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam