Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Internationaal Pooljaar: KNMI onderzoekt poolklimaat en ozonlaag
01 maart 2007 - Het actuele weer op Nova Zembla on line, de invloed van het veranderende klimaat op de Groenlandse ijskap en de gevolgen voor de zeespiegel, de ozonafbraak boven de polen. Dat is een greep uit de KNMI-bijdragen aan het International Polar Year 2007/2008 (IPY).
Buys Ballot eiland op 70°24' NB 58°33' WL genoemd naar de oprichter van het KNMI
Buys Ballot eiland

Het KNMI heeft mede door directeur Buys Ballot een rijke traditie in het poolonderzoek en was ook actief betrokken bij de vorige pooljaren. In aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin gaat op 8 maart in het Natuurmuseum Fryslân het vierde IPY van start. Doel is het stimuleren van internationaal wetenschappelijk onderzoek en culturele projecten over de poolgebieden.

Het actuele weer en klimaat op Nova Zembla
Onder auspiciën van het Pooljaar tracht het KNMI een door dit Instituut gefinancierd automatisch weerstation op Nova Zembla operationeel te krijgen. Bij gebrek aan metingen uit dit deel van de wereld vormt dit weerstation een belangrijke bijdrage aan het IPY. De metingen zijn niet alleen van belang voor de weersverwachting, maar ook om klimaatveranderingen in dit gebied te volgen. Onlangs is bij de plek waar Willem Barentsz in 1596-1597 in het beroemde "Behouden Huys" overwinterde, een volautomatisch weerstation geplaatst waarvan, als dat lukt, de metingen vanaf komende zomer on line op een speciale KNMI site zijn te volgen. Bij dit weerstation op het uiterste noordwestelijke puntje van Nova Zembla staat tevens een monument, ontworpen door kunstenaar Piet Hein Laoût uit Bergen (NH) ter nagedachtenis van de historische Overwintering op Nova Zembla.

Onderzoek ijskap Groenland
De Groenlandse ijskap bevat voldoende water om wereldwijd de zeespiegel met 7 meter te laten stijgen. Recent onderzoek toont aan dat het smeltwater, dat aan het oppervlak is gevormd, een weg kan vinden naar de onderkant van de ijskap. Hierdoor gaat het ijs sneller stromen, waardoor de ijskap dunner wordt en het oppervlak lager komt te liggen. Onder invloed van de opwarming kunnen grote ijsmassa's van de Groenlandse ijskap onverwacht snel gaan smelten. Voor de hoogte van de zeespiegel en zeker voor het laaggelegen Nederland is dat van groot belang. In het kader van het IPY wordt door het KNMI en de Universiteit van Utrecht (IMAU) met een regionaal klimaatmodel (RACMO) onderzoek verricht aan de Groenlandse ijskap.

Ozonmetingen
Het KNMI levert in het kader van het "Orcale" project ook een bijdrage aan het IPY met metingen en onderzoek van de ozonlaag boven de Noord- en Zuidpool. De metingen worden gedaan met het Ozone Monitoring Instrument (OMI), waarover het KNMI de leiding heeft. De metingen worden gebruikt om de modelberekeningen en verwachtingen van de afbraak van de ozonlaag te verbeteren.

Lezing
Op de Pooldag, "Pool tot Pool", zaterdag 17 maart a.s., houdt Kees Dekker, oud meteoroloog van het KNMI, in samenwerking met IPY in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden een voordracht over de Nederlandse Poolexpeditie 1882/1883.

Meer informatie over activiteiten in het kader van het Internationaal Pooljaar onder Externe links.

Zie onder Verder lezen ook de site Noordpool FM: Michiel Veenstra van 3FM gaat de uitdaging aan om de allereerste radio uitzending vanaf de Noordpool te maken! Een ijskoude expeditie, waarvan niemand de uitkomst weet.

Eerste uitgave: 01-03-07

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/01/E236-koninklijk-nederlands-meteorologisch-instituut.html" title="Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut"]