PvdA Rotterdam


In Rotterdam gaat het goed, maar Sorensen gaat nog steeds in de fout

Do 1 Mrt 2007 - Peter van Heemst



In zijn bijdrage "In Rotterdam gaat het al fout" ( zie het artikel in de NRC van 27 februari j.l. hieronder) vervuilt Ronald Sorensen het debat over de dubbele nationaliteit met voorbeelden uit de Rotterdamse politiek die daar niets mee te maken hebben. Hij geeft vier voorbeelden uit de praktijk van de gemeenteraad om zijn bewering te staven dat dubbele nationaliteiten dubbele loyaliteiten opleveren. Vier keer is het kletskoek.

Voorbeeld 1:
"Er is door iemand met een dubbele nationaliteit, een motie ingediend die mensen met een uitkering in staat stelt voortaan twee weken langer op vakantie te blijven."
Ik vind dit een suggestieve bewering. Wat is hier het verwijt of het compliment? Mogen raadsleden met een dubbele nationaliteit geen moties indienen? Of zorgen raadsleden met een dubbele nationaliteit juist beter voor bijstandsgerechtigden die wat langer op vakantie willen dan raadsleden met alleen de nederlandse nationaliteit? Wat is er wel gebeurd? De PvdA heeft een motie ingediend die het mogelijk maakt dat Rotterdammers met een uitkering van de sociale dienst een beperkt aantal keren--op eigen kosten-- langer naar het buitenland kunnen als ze de zorg voor een familielid in Nieuw Zeeland, Ierland of Turkije op zich nemen. Wie een betaalde baan heeft, kan wel zo'n langer verblijf bij verwanten regelen, maar bij de sociale dienst geldt voor verblijf in het buitenland een maximum van vier weken. De PvdA Rotterdam heeft hiermee willen aansluiten bij de praktijk in een aantal andere steden. Het vorige kabinet heeft voorstel met dezelfde strekking naar de Kamer gestuurd. Voorzover ik weet zaten in dat kabinet geen bewindslieden met een dubbele nationaliteit. Misschien omdat het een niets met het ander te maken heeft?

Voorbeeld 2:
"Er volgden meer moties met een cliëntelistische strekking. Zo worden ambtenaren weer benoemd via positieve discriminatie".

Dat is niet waar. Wat is er wel gebeurd?
De PvdA heeft een motie ingediend die er voor moet zorgen dat de gemeente aan jonge Turkse, Marokkaanse, Chinese en Surinaamse Rotterdammers laat zien dat ze een interessante werkgever is. En dat het dus de moeite waard is een loopbaan bij deze grote en gevarieerde organisatie te overwegen. Dat heet: werken aan diversiteit. Die aanpak moet ervoor zorgen dat het personeelsbestand een mooie afspiegeling wordt van de bevolkingssamenstelling. Niet door positieve discriminatie, maar door slimmer onder de nieuwe doelgroepen te werven. Elke ondernemer is daar mee bezig. De overheid kan en mag niet achterblijven.

Voorbeeld 3:
"Er is weer veel extra subsidie voor mono-ethnische en moslimorganisaties"

Weer? Veel? Waar staat dat en waaruit blijkt dat? De PvdA wil Rotterdamse zelforganisaties steunen, die emancipatie van burgers tot hun `core-business' rekenen. De zelforganisatie kan voor een bepaalde groep burgers het broodnodige duwtje in de rug zijn op weg naar meer contacten in de Rotterdamse samenleving .

Voorbeeld 4:
"Aan de balie van de deelgemeente Feijenoord wordt weer Arabisch en Turks gesproken."

Nou en?? Als een Turkse Rotterdammer van 67 jaar zich bij die balie meldt met een vraag of klacht en hij heeft nooit de kans gehad zich de Nederlandse taal eigen te maken dan is het vooral een kwestie van goede service als een tweetalige ambtenaar deze burger in zijn eigen taal te woord staat.
Dit voorbeeld onderstreept alleen maar de noodzaak om het Deltaplan Inburgering en Taal van het Rotterdamse stadsbestuur echt door te zetten. Want iedereen heeft er last van als mensen de Nederlandse niet of zeer slecht spreken. Vooral deze mensen zelf.

Wie niets beters in huis heeft dan deze vier voorbeelden laat eigenlijk het tegenovergestelde zien van wat hij wil bewijzen: dubbele nationaliteiten staan een duidelijke loyaliteit aan het algemeen belang van de stad in het geheel niet in de weg. Dat is een beetje sneu.
Er is niets tegen het debat dat Geert Wilders heeft aangezwengeld en dat in de NRC door Sorensen is opgepakt. De manier waarop Ahmed Aboutaleb reageert is stukken overtuigender dan de opgewonden toon die leden van de Tweede Kamer de afgelopen hebben aangeslagen. Eerlijk gezegd reageerde ik een beetje verbaasd toen vorige week dit debat de kop op stak: als een volksvertegenwoordiger goed werk aflevert of als een wethouder in een grote stad laat zien wat hij waard is dan is het toch prachtig als die talenten worden ingezet voor het bestuur van ons land.

Het artikel van Sorensen laat wel iets anders zien. Leefbaar Rotterdam gaat nog steeds op de oude voet door. Dat is jammer. In Rotterdam gaat het sinds 7 maart 2006 beter dan in de periode daarvoor. Het provoceren en verdacht maken van groepen en geloven is er niet meer bij. Wel houden we vast aan de strikte en strakke aanpak van inburgeren en integreren. Maar dan in combinatie met een sociaal programma dat Rotterdammers uitdaagt mee te doen, zich in te zetten voor de stad en het beste uit zich zelf te halen. Die opdracht van de Rotterdammers hebben wij wel en Leefbaar Rotterdam niet begrepen.

Peter van Heemst is voorzitter PvdA gemeenteraadsfractie Rotterdam Bijlagen: pdf nrc 20070227 sorensen.pdf

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer