Het Nederlandse Rode Kruis


01 maart 2007
Rode Kruis helpt bij terugkeer ontheemden Zuid-Soedan


In 1983 brak een burgeroorlog uit in Soedan. De rebellenbeweging SPLA wilde het overwegend christelijk-animistische Zuiden van het land losmaken van het door moslims bewoonde Noorden. Het Nederlandse Rode Kruis is sinds het uitbreken van de burgeroorlog actief in Soedan. In het zuiden concentreren wij onze hulp op de regio Juba. Deze grote stad in Zuid-Soedan bleef tijdens de burgeroorlog in handen van de regering. Juba werd een toevluchtsoord voor ontheemden. In de stad ontstonden enkele grote opvangkampen.

Vrede

Verpleegster aan het werk in een apotheek. Foto: Tomas Bertelsen

Verpleegster aan het werk in een apotheek. Foto: Tomas Bertelsen

In 2004 nam het Nederlandse Rode Kruis de zorg op zich voor de klinieken in vier van de opvangkampen met een totaal van 110.000 ontheemden. Wij betalen de salarissen van de artsen en verpleegsters en we betalen de benodigde medicijnen en andere spullen. In datzelfde jaar kwam het tot een akkoord tussen de regering in Khartoum en de rebellenbeweging SPLA en per 9 januari 2005 was de burgeroorlog officieel beëindigd. Dat betekent dat de ontheemden weer kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke woongebieden als zij dat willen.

Krokodillen
De Rode Kruis en Rode Halve Maan beweging helpt bij die terugkeer op allerlei manieren. Zuiderlingen die naar Khartoum waren gevlucht, worden begeleid op hun dagenlange tocht over de Nijl terug naar het Zuiden. Mensen worden met honderden tegelijk op lage, platte schuiten naar het Zuiden teruggevaren. Ze zitten daarbij langer dan een week heel dicht opeengepakt, waardoor er vaak ziektes als cholera uitbreken. Ook komt het nogal eens voor dat iemand van boord valt en ten prooi valt aan de krokodillen.

25 jaar stilstand
In het Zuiden heeft de tijd sinds 1983 stilgestaan. Allerlei ontwikkelingen die Afrika de laatste jaren heeft doorgemaakt, zijn aan deze streek voorbijgegaan. Er zijn vrijwel geen wegen, telefoonlijnen, scholen of klinieken. De vluchtelingen in Juba die terugkeren naar hun gebied van herkomst, komen als het ware in een kaal gebied terug. Daarom is besloten de klinieken met de terugkerende vluchtelingen te laten meeverhuizen. Ze worden afgebroken, en later opnieuw opgebouwd in de streek waar de vluchtelingen vandaan komen. Ook dat proces wordt door het Nederlandse Rode Kruis gesteund en gefinancierd.

Vrijwilligers trainen

In het Zuiden ontbreekt het nu aan een adequate gezondheidsinfrastructuur. Daarom helpt het Nederlandse Rode Kruis de Soedanese Rode Halve Maan ook bij het trainen van vrijwilligers. Die krijgen les in de basisbeginselen van hygiëne en gezondheidszorg. Ze leren bijvoorbeeld dat je latrines niet te dicht bij waterputten moet graven en hoe te handelen bij epidemiën zoals cholera. Ook steunen we de lokale vaccinatie-campagnes.