Wageningen Universiteit

habitatregels remmen bouw niet Europese habitatregels remmen bouw niet


1 mrt 2007

Onderdeel: Wageningen UR

De Europese Habitatrichtlijn levert nauwelijks belemmeringen op voor bouwprojecten in Nederland. Recente casestudies van het LEI van Wageningen UR bevestigen eerder onderzoek van Alterra dat dit al uitwees. Opvallend is wel dat niemand precies weet hoeveel projecten met de Habitatrichtlijn van doen hebben.

Het is een hardnekkig idee dat de Europese natuurwetgeving tot bouwstops leidt. Maar anders dan alle ophef rond korenwolven, zeggekorfslakken en andere diertjes die bouwprojecten zouden stilleggen doet vermoeden, is er in de praktijk nauwelijks sprake van een bouwstop. Het LEI onderzocht 49 vergunningaanvragen en zeventien rechterlijke uitspraken in en rondom vijf Natura 2000 gebieden, en concludeert dat de Habitatrichtlijn geen wezenlijke belemmering vormt voor bouwprojecten.

In 2006 trok mr. dr. Fred Kistenkas van Alterra reeds diezelfde conclusie voor de Natuurbalans naar aanleiding van zijn jaarlijkse analyse van de jurisprudentie rondom de Europese richtlijnen.

Volgens drs. Marc-Jeroen Bogaardt van het LEI kan de afhandeling van vergunningaanvragen sneller als de aanvrager en het bevoegde gezag meer samenwerken en overleggen met andere betrokken partijen, zoals natuur- en milieuorganisaties en lokale clubs. Dat blijkt volgens Bogaardt uit ervaringen in Noord-Brabant waar actieve natuur- en milieuorganisaties actief zijn bij de vergunningverlening door overheden aan bedrijven in het kader van onder andere de reconstructie van de intensieve veehouderij.

Opvallend is dat zowel het LEI als Alterra (beide van Wageningen UR) concludeert dat niemand een duidelijk overzicht heeft van alle bouwprojecten die met de Habitatrichtlijn te maken hebben. 'Het zou wel eens een gigantische dark number kunnen zijn', stelt Kistenkas. 'Dat komt onder meer doordat niet alles tot een rechtzaak leidt en er bovendien veel overheden bij betrokken zijn. Voorts is er een wijziging van de Natuurbeschermingswet geweest.' Bogaardt: 'De regiodirecties van LNV waren voor het verzamelen van de informatie ook afhankelijk van anderen.'

Martin Woestenburg

Zie ook:

* F.H. Kistenkas, W. Kuindersma, Soorten en gebieden. Het groene milieurecht in 2005, WOT NM-rapport 2005

* F.H. Kistenkas, W. Kuindersma, Jurisprudentiemonitor natuur, WOT NM-rapport Wageningen 2007

* M.E.A. Broekmeyer, F.H. Kistenkas, Bouwen en natuur. Europese natuurwaarden op het ruimtelijke ordeningsspoor. Achtergronddocument bij Natuurbalans 2006, WOT NM-werkdocument 2006.

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.