Productschap Margarine
28.02.2007
Nederlandse en Engelse overheid werken samen aan gezonde voeding
De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling zou als voorbeeld
moeten dienen voor de Britse Food Standard Agency (FSA) om ook in het
Verenigd Koninkrijk (VK) een strategie te ontwikkelen ten behoeve van
het verbeteren van de vetzuursamenstelling van levensmiddelen. Dit is
een van de aanbevelingen uit het rapport "Signalling change - working
with the private sector to improve nutrition", dat het onderzoek
beschrijft naar de wijze van samenwerking tussen overheid en
levensmiddelenindustrie in Nederland en het VK.
In het rapport worden de huidige beleidsprocessen die in beide landen
momenteel worden gebruikt om te komen tot een gezondere voeding
besproken en vergeleken om zo beter van elkaars ervaringen te kunnen
leren. Beide overheden werken bij de aanpak van de voedings- en
gezondheidsproblematiek veel samen met de voedingsmiddelenindustrie.
Belangrijke aanbeveling in het rapport is om deze samenwerking voort
te zetten, aangezien de voedingsmiddelenindustrie essentieel is voor
een effectief resultaat ten aanzien van een gezonde voeding.
Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een samenwerkingsverband
tussen Nederland en het VK op het gebied van voeding, waarbij een
medewerker van de Britse FSA voor één jaar is gedetacheerd bij de
Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Voor het onderzoek zijn
meer dan 70 mensen uit 40 verschillende organisaties, waaronder MVO,
ondervraagd. In het onderzoek wordt de aandacht gericht op vier
belangrijke gebieden:
* aanduidingen op de voorkant van verpakkingen (signposting)
* de promotie van levensmiddelen onder kinderen
* het wijzigen van productsamenstellingen
* de verspreiding van informatie over voeding
In het kader van dit project werd op 30 november 2006 de 'Signalling
change- working with the private food sector to improve nutrition'
georganiseerd door de VWA en de FSA (zie hiervoor ook eerder artikel
). Op deze bijeenkomst bespraken vertegenwoordigers vanuit de
industrie, overheid, NGO's en wetenschappelijke organisaties uit het
VK, Nederland en Europese organisaties op welke wijze samengewerkt kan
worden met de private food sector om de voeding te verbeteren.
Klik verder voor
* het rapport Signalling change - working with the private sector to
improve nutrition
* de Nederlandse samenvatting van het onderzoek
* de Engelstalige samenvatting van het onderzoek
* het verslag van het seminar Signalling change (30 november 2006)