Productschap Margarine


28.02.2007

Nederlandse en Engelse overheid werken samen aan gezonde voeding

De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling zou als voorbeeld moeten dienen voor de Britse Food Standard Agency (FSA) om ook in het Verenigd Koninkrijk (VK) een strategie te ontwikkelen ten behoeve van het verbeteren van de vetzuursamenstelling van levensmiddelen. Dit is een van de aanbevelingen uit het rapport "Signalling change - working with the private sector to improve nutrition", dat het onderzoek beschrijft naar de wijze van samenwerking tussen overheid en levensmiddelenindustrie in Nederland en het VK.

In het rapport worden de huidige beleidsprocessen die in beide landen momenteel worden gebruikt om te komen tot een gezondere voeding besproken en vergeleken om zo beter van elkaars ervaringen te kunnen leren. Beide overheden werken bij de aanpak van de voedings- en gezondheidsproblematiek veel samen met de voedingsmiddelenindustrie. Belangrijke aanbeveling in het rapport is om deze samenwerking voort te zetten, aangezien de voedingsmiddelenindustrie essentieel is voor een effectief resultaat ten aanzien van een gezonde voeding.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een samenwerkingsverband tussen Nederland en het VK op het gebied van voeding, waarbij een medewerker van de Britse FSA voor één jaar is gedetacheerd bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Voor het onderzoek zijn meer dan 70 mensen uit 40 verschillende organisaties, waaronder MVO, ondervraagd. In het onderzoek wordt de aandacht gericht op vier belangrijke gebieden:

* aanduidingen op de voorkant van verpakkingen (signposting)
* de promotie van levensmiddelen onder kinderen
* het wijzigen van productsamenstellingen
* de verspreiding van informatie over voeding

In het kader van dit project werd op 30 november 2006 de 'Signalling change- working with the private food sector to improve nutrition' georganiseerd door de VWA en de FSA (zie hiervoor ook eerder artikel ). Op deze bijeenkomst bespraken vertegenwoordigers vanuit de industrie, overheid, NGO's en wetenschappelijke organisaties uit het VK, Nederland en Europese organisaties op welke wijze samengewerkt kan worden met de private food sector om de voeding te verbeteren.

Klik verder voor

* het rapport Signalling change - working with the private sector to improve nutrition

* de Nederlandse samenvatting van het onderzoek
* de Engelstalige samenvatting van het onderzoek
* het verslag van het seminar Signalling change (30 november 2006)