Radboud Universiteit Nijmegen


Onbestaanbaar geacht molecuul toch gemaakt

Grafeen is een kristal van het dunst mogelijke laagje koolstof: slechts één atoom dik. Het materiaal werd in 2004 ontdekt en bezit allerlei verbazingwekkende eigenschappen. Tot nu toe ging het echter steeds om een `potloodstreepje' op een ondergrond. Voor het eerst is het onderzoekers gelukt dit dunste kristal ook in vrije staat te creëren. Nature publiceert de ontdekking op 1 maart.

Sinds de ontdekking van de nieuwe klasse materialen van laagjes van slechts een atoom dik is het een van de spannendste onderwerpen in de fysica geworden. Met name grafeen krijgt veel aandacht omdat het geschikt blijkt voor onderzoek naar allerlei kwamtumfysische eigenschappen. De ene toppublicatie volgt de andere op. 16 maart bracht Science nog het Nijmeegse-Californische nieuws dat het quantum Hall-effect in grafeen ook bij kamertemperatuur te meten is.

Grafeen wordt gemaakt door een koolstofkristal op een plaatje silicium af te pellen tot er slechts een atoomlaagje over was. Tot nu toe was het sterk de vraag of het kippengaasachtige koolstofkristal dat dan overbleef ook zonder ondergrond kon bestaan. De verwachting was dat er te grote spanningen in het laagje zouden ontstaan om het in stand te kunnen houden. Toch is het nu gelukt om een vrij grafeenkristal te maken.

Experimenteel natuurkundigen onder leiding van dr Jannik Meyer (MPI Stuttgart) en professor Andre Geim (Manchester) in samenwerking met theoreticus prof. Mikhail Katsnelson van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen gebruikten een techniek die ook wordt gebruikt in de microchipfabricage. Het team plaatste een gouden houdertje boven een grafeenblaadje op een siliciumondergrond. Deze werd vervolgens met behulp van zuren opgelost. Het grafeen bleef vrij hangen aan het goud.

Grafeenmolecuul op goudraster
Grafeenmolecuul op goudraster

Het grafeenmembraan is het dunst mogelijke materiaal en blijft opmerkelijk goed in tact. De onderzoekers vonden ook een verklaring voor de stabiliteit van het een-atoomdikke laagje: het is niet volkomen plat maar het golft licht. Daarmee is de bewering uit de leerboeken ontkracht dat een tweedimendionaal kristal niet kan bestaan. De onderzoekers voorspellen dat alle twee-dimensionale kristallen spontaan zullen buigen en plooien.

De onderzoekers denken dat membranen zoals deze in de toekomst als gasfilter kunnen worden gebruikt, of voor miniatuur elektrische schakelingen. Nu al is het geschikt om als onzichtbare ondersteuning te dienen om complexe, bioactieve moleculen te bekijken in de electronenmicroscoop. "We laten nu zien dat het in principe kan, " zeggen de onderzoekers. "Het is nu niet moeilijk meer om echte toepassingen te gaan maken. De uitdaging is nu om atoomgaas goedkoop en op grote schaal te gaan produceren."

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/01/E052-radboud-universiteit-nijmegen-.html" title="Radboud Universiteit Nijmegen "]