Koud douchen niet populair


SINT-OEDENRODE, 20070228 -- Uit een enquête op nutscode.nl onder 500 mensen blijkt dat circa 93% bij voorkeur een warme douche neemt, 4% een wisseldouche en 3% een koude douche. Het nemen van een koude of frisse douche thuis is dus niet echt populair. Als deze verhouding klopt, zouden er echter landelijk meer dan een miljoen mensen regelmatig en frisse douche nemen. De conclusies zijn opmerkelijk omdat sauna- en kuuroordbezoek, waar vaak wordt aangeraden het badritueel fris te eindigen om het lichaam af te koelen, de laatste jaren sterk aan populariteit toeneemt.

Nutscode is een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in thermoregulatie en energie-efficiëncy. De resultaten zijn afkomstig uit een enquete die recentelijk werd gehouden onder bezoekers van site www.nutscode.nl. De 500 respondenten werkten spontaan mee aan deze enquête. Hoewel de bezoekers niet representatief zijn voor de hele bevolking, geeft het toch een goede indruk in variatie.

Koud douchen is lastig te onderzoeken omdat de beleving als zodanig zeer persoonlijk is en sterk afhankelijk van fysieke en geestelijke kenmerken. Een douche van 20 of 25 graden wordt door verschillende mensen verschillend ervaren. Het water dat in de winter uit de koude kraan komt is, net als het grondwater, bovendien een paar graden kouder dan het koude water dat in de zomer uit de koude kraan komt. Zo is het nemen van een koude douche in de winter ook écht kouder dan een koude douche in de zomer.

Hoewel er bij de Nederlandse GGD's en zorgverzekeraars weinig over bekend lijkt te zijn, worden op gespecialiseerde websites mensen met vaatproblemen overigens aangeraden voordat zij koude douches gaan nemen eerst een huisarts te raadplegen.

Koude als onderdeel van bad- en doucherituelen kent een lange geschiedenis, het was al te vinden in oude Romeinse badhuizen in de vorm van het "Frigidarium", bij eeuwenoude martial-arts vormen was het onderdeel van het trainingsprogramma.

In het Nutscode-onderzoek lijkt er verder een relatie te zijn tussen een lage douchetemperatuur en lage kamertemperatuur. De als prettig ervaren kamerthermostaatinstelling bleek eveneens sterk persoongebonden, 20 graden is de meest voorkomende instelling, lager dan 18 en hoger dan 22 graden komt echter ook regelmatig voor. De slaapvertrekken werden in 23% van de huishoudens verwarmd. In recentelijk Amsterdams onderzoek werd een relatie gelegd tussen obesitas en de kamertemperatuur. Of er een relatie is tussen douchetemperatuur en obesitas is niet meegenomen in de Nutscode-enquête. Ook is niet gekeken naar mogelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.