Gemeente Aalburg


Depot Dogs voor Aalburg iets nieuws


Op 26 februari 2007 heeft de gemeente Aalburg in de Katalijnestraat 2 stuks Depot Dogs geplaatst. Depot Dogs zijn zogenaamde afvalbakken voor de verzameling van hondenpoep.

Wethouder L (Loes) Lijmbach heeft daarbij, op een symbolische wijze, het eerste plastic zakje uit de rolautomaat getrokken en deze netjes dichtgeknoopt en gedeponeerd in de afvalbak.

Waarom gebeurt dat allemaal in de Katalijnestraat en heeft dat ook een vervolg op andere locaties in de gemeente?

In de Katalijnestraat (alsook op vele andere locaties in onze woonkernen) wordt veel overlast ondervonden door hondenpoep. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening is het niet toegestaan dat honden hun uitwerpselen doen op gras en loopstroken (openbare gebieden). Voetgangers, spelende kinderen alsook omwonenden zijn vaak de dupe van de hondenpoepvervuilingen. Om daar enige sturing aan te geven wil de gemeente een tegemoetkoming doen aan de hondeneigenaren, door het plaatsen van afvalbakken, die speciaal op de markt zijn gebracht, voor het verzamelen van hondenpoep, de zogenaamde Depot Dogs.

Aalburg is de 173e gemeente die dat toepast. Enkele maanden zal de ontwikkeling in de Katalijnestraat worden gevolgd en mogelijk kan tot uitbreiding van het aantal afvalbakken worden overgegaan op andere locaties.

De gemeente verwacht dat de hondenbezitters ook daadwerkelijk gebruik zullen maken van de Depot Dogs. Het gebruik daarvan is zeer eenvoudig. De hondenbezitter trekt een plastic zakje uit de rolautomaat (het zakje scheurt automatisch af) steekt de hand in het zakje en vouwt het zakje om de hondendrol, keert het zakje vervolgens om (van binnen naar buiten). De drol zit in het zakje en op een eenvoudige wijze kan het zakje worden dichtgeknoopt. Als laatste kan het zakje met de inhoud in de Depot Dog worden geworpen.

Schoonmaken Depot Dogs en controle omwonende e.d.

Eenmaal per week wordt de Depot Dog door gemeentewerken leeggemaakt en zonodig schoongemaakt (gedesinfecteerd). De Depot Dog veroorzaakt geen stankoverlast. Als de buurt ook nog een oogje mee in het zeil houdt (sociale controle) en tevens de hondenbezitters vriendelijk aanspreekt bij het niet gebruikmaken van deze aanbiedmogelijkheid van de Depot Dogs dan zal de genomen maatregel in de Katalijnestraat zeker zijn doel kunnen bereiken.