GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

28 februari 2007

Hof van beroep Brussel spreekt veebeulen Anderlecht vrij

GAIA en Animaux en Péril noemen arrest "wraakroepend"

Achtendertig stokslagen in een minuut, in het gelaat, op poten en op ruggengraat, herhaaldelijk hard steken met de stok in de uier en anusstreek, een van pijn brullende stier die minutenlang met volle geweld geslagen wordt en uiteindelijk met het uiteinde van de stok in een neusgat gestoken wordt, uitgeputte dieren die herhaaldelijk en lang met stroomstoten bewerkt worden, ook in gevoelige lichaamsdelen, en dieren, die meters ver voortgesleurd worden aan een touw, vastgemaakt aan een voorpoot, en vervolgens met de poten omhoog opgetakeld worden in een vrachtwagen, en nog veel meer gewelddadige mishandelingen. > bekijk de beelden

Al deze wreedheden werden in juli en augustus 2000 begaan door de zeven vervolgde veehandelaars van Anderlecht. Het hof van beroep van Brussel heeft ze vandaag vrijgesproken. Omdat ze de dieren gewoon wilden verplaatsen en dit de normale praktijk is in de sector, oordeelde het hof.

De beelden die GAIA en Animaux en Péril met verborgen camera filmden werden wel weerhouden als bewijsmateriaal omdat GAIA en Animaux en Péril niets onrechtmatigs begingen, stelt het hof.

"Een wraakroepend arrest", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch al even verontwaardigd als ontgoocheld.

"Vrijspraak voor de beklaagden, die zich manifest te buiten gingen aan wreedheden, onder wie verschillende malafide figuren, die eerder al veroordeeld werden voor hormenzwendel en valsheid in geschrifte", gaat Vandenbosch verder. "Wat een misprijzen voor die dieren, die zo erg afgezien hebben. Het Brusselse hof van beroep verheft de wreedheid tot de norm".

GAIA en Animaux en Péril vrezen dat dit arrest de deur opnieuw wijd openzet voor de wantoestanden van weleer. Ze beraden zich nu over verdere acties en overwegen de mogelijkheid om in cassatie te gaan.

Michel Vandenbosch wijst er op dat in de gelijkaardige zaak van de wreedheden op de veemarkt van Ciney in dezelfde periode als Anderlecht, achtereenvolgens het Luikse hof van beroep en het hof van beroep van Bergen zeven veedrijvers veroordeeld en schuldig hebben bevonden aan soortgelijke mishandelingen. "In Ciney mogen veehandelaars de dieren niet meer verrot slaan, hebben rechters beslist. In Anderlecht mag dat wel, beslissen vandaag andere rechters. Veehandelaars, klop er maar weer op los, met de zegen van de rechtbank: dat is het signaal dat de hogere rechters van Brussel geven. Een schande."

Een topwetenschapper van de Europese commissie, prof. Dr. Donald Broom, vice- voorzitter van het Wetenschapelijk panel dierenwelzijn van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit, had eerder aan het Brusselse hof van beroep uitgelegd dat het om zeer pijnlijke, onnodige en nutteloze mishandelingen ging. Het gerenommeerde landbouwonderzoeksinstituut van de Universiteit van Wageningen beoordeelt de feiten waarvoor de beklaagden vervolgd werden, als ernstige en zeer ernstige aantastingen van het dierenwelzijn, nutteloos en getuigend van een gebrek aan vakmanschap.

>meer over onze campagne tegen de veemarkten