Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 28 februari 2007

BUSINESS ANALISTEN STEEDS BELANGRIJKER BIJ AFSTEMMEN IT OP BUSINESS

Toenemende strategische rol van business analisten bij samenwerking en sturing van succesvolle projectresultaten

De rol van business analisten wordt steeds belangrijker bij het beter afstemmen van IT-afdelingen op de business, wijst onderzoek van Compuware en de Requirements Networking Group uit.

Het onderzoek 'The New Business Analist: A Strategic Role in the Enterprise' gaat in op de strategische en dagelijkse bijdragen van business analisten. Het onderzoek stelt vast dat business analisten doorgewinterde professionals zijn die meerdere taken tegelijkertijd jongleren. Daarnaast koppelen zij IT-projecten aan het succes van organisaties. Het onderzoek wijst tevens uit dat de business analist waarde hecht aan gedegen veiligheidsmaatregelen, wat vooral van belang is in een tijd waarin veel wordt uitbesteed.

De rol van de business analist is in het onderzoek getypeerd als steeds meer strategisch:


- Business analisten zijn meer dan 75 procent van de tijd belast met projecten die plaatsvinden tijdens of voor de projectinitiatieven. Dit geeft aan dat zij de belangrijkste beïnvloeders zijn bij strategische IT-beslissingen.


- Business analisten zijn ervaren professionals met gemiddeld zeven jaar of meer ervaring in deze rol. 35 procent heeft zelfs meer dan tien jaar ervaring.


- Iets meer dan de helft van de business analisten verdient circa EUR 55.000 of meer.

Volgens een eerder verschenen rapport van Forrester vervult de business analist een schakelrol in het proces van het definiëren van de organisatiewensen en ­eisen. Van de analist wordt nammelijk verwacht dat hij zich weet te bewegen tussen de wereld van de business en technologie. Wel moeten organisaties hun business analisten beter toerusten met trainingen en hulpmiddelen. Business analisten sneuvelen volgens Forrester namelijk dikwijls in hun rol omdat ze niet de juiste training krijgen om hun functie goed te kunnen uitvoeren.

Het onderzoek door Compuware en de Requirements Networking Group bevestigt deze resultaten met de volgende bevindingen:


- Bijna 69 procent van de business analisten ziet geen duidelijk carrièrepad.


- De meeste organisaties bieden geen formeel trainingsprogramma aan business analisten. Bijna 60 procent van de business analisten antwoordde dat zij in de praktijk leren door persoonlijke ontwikkeling of van hun collega's en vakgenoten.


- Business analisten hebben veel verschillende taken tegelijkertijd: het opstellen van de business doelstellingen, het plannen en beheren van activiteiten en taken van de organisatiewensen en ­eisen, het specificeren, analysereen en beheren van deze wensen en eisen en het communiceren met de verschillende belanghebbenden. Slechts een kleine 28 procent van de business analisten geeft aan dat hun organisatie hulpmiddelen gebruikt, zodat ze effectiever kunnen werken.

"Het is duidelijk dat business analisten een steeds belangrijkere rol innemen bij het helpen van IT-afdelingen om de kloof tussen de business en IT te dichten", zegt Maurice Groeneveld, vice president van Compuware Centraal-Europa. Compuware ondersteunt hen daarom met Optimal Trace: een hulpmiddel waarmee de organisatiewensen en ­eisen kunnen worden vastgelegd en dat effectieve samenwerking met de betrokken partijen bevordert. Business analisten kunnen hiermee gestructureerde gebruikerseisen en -wensen vastleggen. Met deze eenvoudige aanpak kunnen zij ook de organisatie-eisen vanuit het perspectief van de gebruiker vastleggen, compleet met visuele storyboards en te herleiden verbanden naar organisatie-eisen.

COMPUWARE NEDERLAND
Compuware is een softwareleverancier die zich toelegt op het leveren van oplossingen voor het verbeteren van de besturing van IT-organisaties en onderdelen daarvan, zoals IT Portfolio Management, en het bouwen, testen en beheren van grootschalige, bedrijfskritische systemen. Compuware is opgericht in 1973 in Detroit en behoort wereldwijd tot de top 10 van onafhankelijke softwareleveranciers. De aandelen van Compuware staan genoteerd aan de NASDAQ. In Amsterdam werken ruim 300 medewerkers, verdeeld over het Nederlandse verkoopkantoor, het Europese hoofdkantoor en het Amsterdam Development Center. Hier worden Compuware's OptimalJ en Uniface ontwikkeld. Dagelijks werken de ontwikkelaars in Amsterdam aan het optimaliseren van de bedrijfskritische applicaties voor organisaties wereldwijd. Hiermee heeft Compuware één van de grootste Development Centra in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.compuware.nl

REQUIREMENTS NETWORKING GROUP
RQNG is a community website specifically devoted to the discipline of "IT requirements management," targeting business analysts, systems analysts, project managers, testers and others with requirements gathering and related disciplines. RQNG focuses on requirements, tools, methodologies and education. For more information, please visit http://www.requirementsnetwork.com.

# # #

Perscontact:
Nina Breuning
Edelman
020 301 09 80
mailto:nina.breuning@edelman.com