PvdA Rotterdam


Uit het college

Rotterdam wil meldplicht

Wo 28 Feb 2007 - Bestuursdienst
Rotterdam wil meldplicht

10 Miljoen euro voor aanpak van huiselijk geweld

Rotterdam zet stevig in op de aanpak van huiselijk geweld. Wethouder Jantine Kriens: "Iedere vorm van geweld, dus ook die in de privé-sfeer is onacceptabel en strafbaar. Rotterdam trekt daarom voor de komende vier jaar ruim 10 miljoen euro uit voor een aanpak waarmee het hele gezin hulp krijgt: het slachtoffer, de kinderen en de pleger." Het aantal mishandelingen moet omlaag en het aantal meldingen moet omhoog. Melden is in de toekomst geen vrijblijvende zaak meer. Dit staat in De Rotterdamse Aanpak Huiselijk Geweld 2007-2010.

Rotterdam werkt samen met professionals aan een meldcode om allerlei vormen van huiselijk geweld zoals partner-, kinder- of ouderenmishandeling, seksueel geweld en eergerelateerd geweld te herkennen en te melden. Wethouder Kriens wil uiteindelijk komen tot een meldplicht. "Ik wil af van de vrijblijvendheid. Bij vermoedens van huiselijk geweld heeft iedere professional de plicht dat te melden. Dat betekent ook dat wij als overheid onze verantwoordelijkheid nemen en de zaken goed moeten regelen. Melders worden zonodig beschermd en meldingen worden adequaat afgehandeld. Voor een meldplicht is landelijke regelgeving nodig. Ik maak mij daarvoor hard bij de verantwoordelijke bewindslieden in den Haag."
Aanpak
De Rotterdamse aanpak is erop gericht huiselijk geweld zo snel mogelijk te stoppen en overdracht van geweld tussen generaties te voorkomen. Hulp aan het hele gezin, met inzet van drang en dwang staat centraal. Beroepskrachten in onder meer de gezondheidszorg, de jeugdzorg, politie, hulpverlening en het onderwijs worden geschoold in het herkennen van huiselijk geweld. Signalen worden gemeld bij het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG). Een lid van het lokaal team huiselijk geweld wordt vervolgens verantwoordelijk voor een plan van aanpak. Als de hulpverlener bij de uitvoering tegen belemmeringen oploopt, wordt sneller op hoger niveau actie ondernomen. In de lokale teams werken politie, vrouwenopvang, algemeen maatschappelijk werk, plegerhulpverlening en AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) samen. Nog in 2007 start in alle Rotterdamse deelgemeenten een lokaal team huiselijk geweld.

Taboe
Vorig jaar startte de GGD Rotterdam een publiekscampagne om huiselijk geweld uit de taboesfeer te krijgen en het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) bekend te maken. In 2006 leverde dit 1600 meldingen op. Sinds de start van het ASHG anderhalf jaar geleden is het aantal meldingen gegroeid van 30 naar 160 meldingen per maand.

De Rotterdamse Aanpak Huiselijk Geweld 2007-2010 maakt deel uit van de ambities van het Rotterdamse college om het sociale klimaat in de stad te verbeteren. Zo is er bijzondere aandacht voor taal, opleiding, werk, armoedebestrijding, activerende zorg en sociale binding.

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer